|

Otvorena sjeverna saobraćajnica i "turbo skver" u Tuzli

Otvorena sjeverna saobraćajnica i "turbo skver" u Tuzli
2
Piše: D. Brkić
25.11.2012. u 11:35
56
komentara
2

dijeljenja
1/7 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/7 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/7 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/7 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/7 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/7 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
7/7 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U povodu Dana državnosti BiH danas je u Tuzli poslije višemjesečnih radova u promet puštena sjeverna gradska saobraćajnica i novi kružni tok na mjestu nekadašnjeg Skvera. Sjeverna gradska saobraćajnica niz godina je predstavljala prijetnju za vozača zbog ulegnuća i nagiba, a njena rekonstrukcija je započela sredinom juna, dok još uvijek nisu okončani radovi na nadvožnjaku koji povezuje saobraćajnicu sa putem koji vodi ka UKC Tuzla.
Rekonstrukcija sjeverne gradske saobraćajnice koštala je oko dva miliona KM, a Općina Tuzla je sredstva obezbjedila podizanjem kredita u Razvojnoj banci. Podsjetimo, kreditnim sredstvima je urađen centralni gradski park, spomenik kralju Tvrtku I, park u Dragodolu, pomoćni stadion Tušanj te na koncu turbo kružni tok koji je koštao oko 150.000 KM.

Svečane ceremonije puštanja u promet sjeverne saobraćajnice i turbo kružnog toka nije bilo. Sklonjene su žute trake poslije čega su automobili mogli nesmetano prolaziti saobraćajnicom koja je pet mjeseci bila u potpunosti zatvorena.

Turbo kružni tok je nepoznanica za većinu vozača a u teoriji, objašnjavaju iz Općine Tuzla, stoji kako je njegova glavna osobona fizičko razdvajanje prometnih pravaca pred ulaskom u raskršće. U praksi znači da se vozač prije ulaska u kružni tok mora odlučiti kojom će trakom voziti, unutrašnjom ili vanjskom jer kada uđe u kružni tok ne može mijenjati trake do izlaska iz kružnog toka.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...