{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena sala za razgovore sa maloljetnim žrtvama u sjedištu SIPA-e

S
12.9.2013. u 21:04
1
0
Otvorena sala za razgovore sa maloljetnim žrtvama u sjedištu SIPA-e
1
Otvorena sala za razgovore sa maloljetnim žrtvama u sjedištu SIPA-e
U sjedištu Agencije za istrage i zaštite BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu danas je svečano otvorena sala za obavljanje razgovora sa maloljetnim žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja, koja je opremljena u okviru projekta Vlade Francuske.
Svečanosti otvaranja sale prisustvovao je ambasador Francuske u BiH Roland Gilles, koji je rekao da će nastaviti da prati SIPA-u u njenim naporima u borbi protiv svih vidova kriminala.

On je istakao da kriminal ne poznaje granice i da je cilj jačanje zajedničkog evropskog prostora u borbi protiv kriminala.

Prema njegovim riječima, odlična saradnja sa SIPA-om bit će intenzivno nastavljena i kroz organizovanje tematskih seminara za njene istražioce.

Direktor SIPA-e Goran Zubac uručio je ambasadoru Gillesu reljefni amblem Agencije i zahvalnicu na podršci u jačanju kapaciteta SIPA-e.

U okviru projekta namijenjenog poboljšanju kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstvo inozemnih poslova Francuske, posredtvom regionalnog tehničkog savjetnika nadležnog za borbu protiv trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi, finansiralo je izgradnju ove sale sa svom potrebnom opremom, saopšteno je iz SIPA-e.

Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost Ambasade Francuske, u okviru istog projekta, organizovalo je obuku za policijske službenike i predstavnike nevladinih organizacija, što će omogućiti optimalnu iskorištenost sredstava i racionalno korištenje sale za sve aktere u BiH koji se bave problematikom trgovine ljudima.

Ova akcija pomoći i saradnje, koja je realizovana zahvaljujući angažovanju regionalnog tehničkog savjetnika, dio je globalne politike Francuske u regionu u borbi protiv trgovine ljudima.

Uprkos naporima svih nadležnih organa, trgovina ljudima je još prisutna u BiH, a najčešći oblici su radna eksploatacija-prosjačenje i prostitucija, navodi se u saopšetnju.

"BiH, zemlja porijekla, tranzita i odredišta za žrtve trgovine ljudima, nastavlja borbu protiv ovog oblika kriminala, a uspostavljanje ove sale doprinijeće poboljšanju sistema pomoći žrtvama trgovine ljudima", ističu iz SIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: