{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla

F
19.12.2012. u 14:59
0
0
Otvorena radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla
0
Otvorena radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla
Ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog otvorio je danas radionicu za izradu dekorativnih predmeta od stakla koja djeluje u okviru Zavoda za mentalno invalidne osobe Drin u Fojnici.
Radi se o projektu koji finansira Republika Češka u okviru Razvojne suradnje - Malih lokalnih projekata za 2012. godinu.

Vrijednost projekta je 7.500 KM odnosno 95.000 CZK. Od iznosa koji finansira Republika Češka kupljena je peć za fuziju stakla i ostala propratna oprema za radionicu.

Zavod Drin je svojim sredstvima opremio i adaptirao prostor, a znatan doprinos u toku realizacije pružile su firme iz uže i šire lokalne zajednice.

Tako je firma "Pamglass" iz Tešnja osigurala besplatnu obuku instruktora za rad sa staklom i pokretanje programa peći za fuziju, a "Ramaglas" iz Sarajeva donirao veću količinu stakla neophodnog za rad.

"U reallizaciji aktivnosti involvirano je 20 korisnika. Oni su bili uključeni u program procjene i osposobljavanja za rad sa staklom, a sad su i radno angažovani", navode iz Zavoda. Dodaju da tu radionicu posebnom čini šarolikost i kvalitet proizvoda, raznovrsnost u načinu rada i unikatnost proizvoda.

Implementiranjem tog projekta Zavod Drin osigurao je novi vid okupacije i radnog angažmana za korisnike i tako osigurao raznovrsniji repertoar svojih artikala proizvedenih u radionicama.

Radni angažman korisnika utječe na podizanje nivoa samopoštovanja, samopouzdanja, vjere u sebe, a prezentacijom proizvoda na izložbi, sajmovima i kulturnim manifestacijama, korisnici dobijaju mogućnost da javnosti pokažu kako i oni mogu doprinijeti lokalnoj zajednici.

Zavod Drin prisutan je ove godine na Sarajevo Holiday Marketu sa suvenirima koje su uradili korisnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: