|

Otvorena radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla

Otvorena radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla
0
F
FENA
19.12.2012. u 14:59
0
komentara
0

dijeljenja
Otvorena radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla
Ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog otvorio je danas radionicu za izradu dekorativnih predmeta od stakla koja djeluje u okviru Zavoda za mentalno invalidne osobe Drin u Fojnici.
Radi se o projektu koji finansira Republika Češka u okviru Razvojne suradnje - Malih lokalnih projekata za 2012. godinu.

Vrijednost projekta je 7.500 KM odnosno 95.000 CZK. Od iznosa koji finansira Republika Češka kupljena je peć za fuziju stakla i ostala propratna oprema za radionicu.

Zavod Drin je svojim sredstvima opremio i adaptirao prostor, a znatan doprinos u toku realizacije pružile su firme iz uže i šire lokalne zajednice.

Tako je firma "Pamglass" iz Tešnja osigurala besplatnu obuku instruktora za rad sa staklom i pokretanje programa peći za fuziju, a "Ramaglas" iz Sarajeva donirao veću količinu stakla neophodnog za rad.

"U reallizaciji aktivnosti involvirano je 20 korisnika. Oni su bili uključeni u program procjene i osposobljavanja za rad sa staklom, a sad su i radno angažovani", navode iz Zavoda. Dodaju da tu radionicu posebnom čini šarolikost i kvalitet proizvoda, raznovrsnost u načinu rada i unikatnost proizvoda.

Implementiranjem tog projekta Zavod Drin osigurao je novi vid okupacije i radnog angažmana za korisnike i tako osigurao raznovrsniji repertoar svojih artikala proizvedenih u radionicama.

Radni angažman korisnika utječe na podizanje nivoa samopoštovanja, samopouzdanja, vjere u sebe, a prezentacijom proizvoda na izložbi, sajmovima i kulturnim manifestacijama, korisnici dobijaju mogućnost da javnosti pokažu kako i oni mogu doprinijeti lokalnoj zajednici.

Zavod Drin prisutan je ove godine na Sarajevo Holiday Marketu sa suvenirima koje su uradili korisnici.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.