BiH
0

Otvorena Prva međunarodna konferencija o značaju šuma u Kantonu Sarajevu

Klix.ba
U Sarajevu je sa radom počela Prva međunarodna konferencija o šumskim resursima, pod nazivom Šume-najznačajniji prirodni resurs Kantona Sarajevo, u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prisutnim se na otvaranju konferencije obratio ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović, koji je pozdravio održavanje ove stručne konferencije i izrazio nadu da će konferencija prerasti u tradiciju. „Mogu vam najaviti da će Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sljedeće godine također podržati održavanje ove konferencije“, rekao je Petrović.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica napomenuo je da nijedan grad u Evropi nema prirodni okoliš kakav ima Kanton Sarajevo. Ministar Hrenovica je održao i prezentaciju pod nazivom Brendiranje šuma i šumskih destinacija u Kantonu Sarajevo, u kojoj je naveo da je brendiranje i stvaranje identiteta šuma nova vrsta njihovog promoviranja, te da nam je potrebna neophodnost strateškog upravljanja šumama. „Šume vrlo lako mogu postati brend, a brend postaje poznat po skupu dodatnih vrijednosti koje pruža. Brend također obezbjeđuje niz koristi, te učvršćuje lojalnost potrošača, što omogućava opstanak kompanija koje se bave drvnom industrijom. Osim privrednog značaja, šume se mogu brendirati kao odlična destinacija za sport, šumski turizam i rekreaciju građana“, objasnio je Hrenovica.

Na otvaranju konferencije je govorio i prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu, koji je kao glavni cilj ove konferencije naveo promoviranje šuma, kao najvrijednijeg prirodnog resursa.

"Naš najveći problem je što Federacija BiH nema zakon o šumama, čije se donošenje već godinama odlaže. Šume su nam jako potrebne, a osim što ih treba štititi na globalnom, moramo se više potruditi da ih štitimo i na lokalnom nivou", naveo je Dautbašić.

Predavači na konferenciji su bili stručnjaci iz oblasti šuma Margaret Shannon, zamjenica koordinatora Divizije za šumarstvo i ekonomiju Svjetskog udruženja za istraživanje šumskih resursa, Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Sarajevo, Samir Fazlić, direktor Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo, Nermin Demirović, direktor KJP Sarajevo-šume i Zehra Veljović iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajevo.