Na RGGF-u Tuzla
0

FOTO / Otvorena prva laboratorija za primjenjenu geofiziku i seizmološka istraživanja

Sarajevo-x.com
Rudarsko-geološko-građevinski fakultet (RGGF) Tuzla, danas je bio domaćin jednodnevne naučne konferencije Seizmička nadogradnja mostova Jugoistočne Evrope primjenom inovativnih tehnologija, koja se održava u okviru NATO projekta – Nauka za mir.

Istog dana u prostorijama RGGF-a otvorena je najmodernija Laboratorija za primjenjenu geofiziku i seizmološka istraživanja finansirana od strane NATO Saveza, koja će služiti za razna geofizička i seizmološka istraživanja, ali i praćenja seizmoloških pokreta u regionu.

"Infrastruktura predstavlja kičmu savremenog društva, posebno mostovi. Na žalost svi smo svjedoci da zemljotresi u jednoj sekundi sve to mogu da unište. Ovaj projekat se upravo i fokusira na mostove koji čine najvažniju kariku u infrastrukturi. Zato su upravo i uzeti mostovi u fokus istraživanja i analize. Drugi aspekt ovog projekta je regionalna saradnja uz podršku NATO-a koja uključuje BiH, Srbiju, Makedoniju i Albaniju. Treći aspekt ovog projekat je da je opremljena jedna moderna labratorija za seizmička mjerenja. Projekat je integrirao dosta dobrih stvari, okupio ljude i dao svoje prve rezultate", kazao je direktor NATO projekta prof. dr. Uwe Dorka, sa Univerziteta Kassel u Njemačkoj.

"Ovo je veliki korak za Univerzitet u Tuzli, za naš fakultet i razvoj, jer mi ćemo imati prvi puta u ovoj laboratoriji fiksnu seizmološku stanicu u Tuzli koja će 24 sata monitorisati sve vibracije, potrese itd", istakao je doc. Damir Zenunović, prodekan za nauku i istraživanje RGGF-a Tuzla.

Prema riječima prorektora za naučno-istraživački rad Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nasera Prljače, otvaranjem ove laboratorije nastavlja se sa aktivnijom realizacijom zacrtanih planova razvoja, a to je da Univerzitet u Tuzli ojača svoje naučno-istraživačke kapacitete.

"Ozbiljna nauka ne može bez ozbiljne laboratorije i opreme. Naravno da to sve košta i ovo je jedan od najboljih načina kako mi može u ovim teškim ekonomskim trenucima osigurati neka sredstva za opremanje ovakve laboratorije. Na Univerzitetu se realizuju i drugi projekti to je mreža laboratorija koja će pomoći Univerzitetu u Tuzli da se podigne na svjetskoj rang listi priznatih kao institucija koja se bavi ozbiljnim naučno-istraživačkim radom", dodao je Prljača.

Ministara industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček čestitao je Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu na osvojenom NATO projektu i dodao da će Vlada Tuzlanskog kantona pratiti rad laboratrije i održavati njen daljnji razvoj.