Prusac
0

Otvorena petstota Ajvatovica, najveće evropsko dovište muslimana

FENA
U odsustvu reisu-l-uleme Mustafe Cerića 500. jubilarnu Ajvatovicu večeras je na svečanosti, koja je upriličena na musali u Pruscu, otvorio travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora ove vjerske, kulturne i sportske manifestacije.

"Značaj Ajvatovice se ogleda u tome što svoje utemeljenje zasniva na duhovnim vrijednostima i altruizmu čovjeka ovog podneblja. Gledano kroz prizmu prostora i vremena Ajvatovica simbolizira povijesni trag pobožnog bosanskog čovjeka. U isto vrijeme, ona predstavlja zov, glas čovjeka koji kontinuirano moli, slavi i veliča Allaha dž.š. Hod Ajvatovice se vidi i osjeća a njen glas čuje i osluškuje. Na taj način ona traje i obnavlja se, naglasio je muftija Abdibegović", zahvalivši se učesnicima i svima koji su pomogli organizaciju ovogodišnje Ajvatovice.

Riječi dobrodošlice prisutima uputili su načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić, kao i premijer SBK-a Salko Selman. U svojim obraćanjima oni su naglasili da Ajvatovica, kao najveće dovište muslimana u Evropi, predstavlja neprocjenjivo blago koje treba čuvati i njegovati i u budućnosti.

Ajvatovica će i ove godine poslati glas duhovne potrebe čovjeka koji živi na ovim prostorima, glas za mir i sigurnost svih naroda širom svijeta, bez obzira na to odakle dolazili i iz koje zemlje bili.

Završnica manifestacije bit će upriličena 27. juna, kada je planiran pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, koja već pola vijeka svjedoči o snazi vjere i života, istaknuto je.

U programu otvaranja “Dana Ajvatovice” sudjelovali su Hor “Elči Ibrahim-pašine medrese” iz Travnika, Ženski vokalni ansambl BZK “Preporod” Donji Vakuf, Ženski vokalni ansambl “Allegro” iz Sarajeva sa sopranisticom Lejlom Jusić, Ćamil ef. Hajdarević, imam Medžlisa Fojnica te gosti iz Republike Turske, članovi Muzičkog ansambla “Dijanet”.

Tokom 22 festivalska dana, kroz sedamdeset različitih sadržaja, publici u Sarajevu, Zenici, Travniku, Jajcu, Bugojnu, Busovači, Vitezu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Pruscu, predstavit će se više od 2.000 učesnika.