BiH
0

Otvorena obnovljena Jakub-pašina džamija

FENA
U starom dijelu Sarajeva, na uglu mahala Megara i Magoda (mali Alifakovac) danas je svečano otvorena obnovljena Jakub-pašina džamija.

Svečanost otvaranja obnovljene džamije je upriličena na 517. godišnjicu njene izgradnje i 515. godišnjicu pobjede Jakub-pašine vojske na Krbavskom polju.

Jakub-pašina džamija sagrađena je 1491., a porušena 1936. godine. Džamija je dimenzije osam sa šest metara. Njen graditelj Jakub-paša bio je bosanski sandžak-beg.

Inicijator za zaštitu ovog kulturno-historijskog blaga je penzioner Kasim Čeljo, koji je okupio najbližu rodbinu i prvo očistio mezarje, a potom ga zaštitio ogradom. U tom mezarju nišani posebnog izgleda datiraju iz 16. vijeka. Tu su preci porodice Čeljo.

Uporedo sa uređenjem mezarja krenulo se i u prikupljanje potrebne dokumentacije za obnovu džamije, na istom mjestu i u istom izgledu. Uz saglasnost Medžlisa IZ Sarajevo formiran je Inicijativni odbor na čijem čelu je bio Kasim Čeljo.

Kamen temeljac je položen 15. jula 2005. godine. Džamija je obnovljena u svom autentičnom izgledu. Građena je pod nadzorom Federalnog i kantonalnog Zavoda za zaštitu spomenika. Obnovu džamije pored familije Čeljo pomogli su i Vlada Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad, kazao je predsjednik Građevinskog odbora za obnovu Jakub-pašine džamije Kasim Čeljo koji je zahvalio investitorima. Vrijednost investicije je oko 150.000 KM.

Reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić je proglasio džamiju obnovljenom i kazao kako je ona sada vakuf i vlasništvo Islamske zajednice u BiH.

  • Moramo se vraćati našim korijenima i oživjeti ovakve male džamije posebno u Sarajevu. Mahalske džamije imaju poseban miris i treba ih obnavljati što više, kazao je ef. Cerić.

Džamiju je svečano otvorio predsjednik Građevinskog odbora za obnovu Jakub-pašine džamije Kasim Čeljo.

Svečanosti otvaranja Jakub-pašine džamije prisustvovali su, između ostalih, i načelnik sarajevske Općine Stari Grad Mustafa Resić te glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović.