Savremeni uslovi
160

Otvorena obnovljena biblioteka Srednje mašinske tehničke škole

S. M.
Na poziv direktora Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu Faruka Čupovića, gradonačelnica Benjamina Karić i gradski vijećnik Vedad Deljković, danas su prisustvovali otvorenju obnovljene školske biblioteke i čitaonice.

Naime, upravo na današnji dan je prije 134 godine počela sa radom Srednja mašinska tehnička škola, a na inicijativu vijećnika Deljkovića, Grad Sarajevo je finansijski podržao obnovu danas otvorene biblioteke, a arhitektica Dalila Fejzagić je besplatno napravila projekat za biblioteku.

"Drugi dan mjeseca oktobra vrlo je važan u historiji ove obrazovne ustanove koja je iznjedrila brojne generacije uspješnih Sarajki i Sarajlija. Njegujući njenu stogodišnju tradiciju, danas sa rukovodstvom i uvaženim direktorom slavimo veliki jubilej. Sretna sam da je Gradska uprava pomogla da se bibliotečki prostor redizajnira i prilagodi savremenim uslovima i potrebama svih učenika", kazala je Karić.

Podsjetimo, upravo je sarajevska tehnička škola najstarija tehnička škola u ovom dijelu Evrope.

Za potrebe njenog rada, izgrađen je monumentalni objekt koji je useljen davne 1936. godine, a u kojem se Srednja mašinska tehnička škola nalazi i danas.

Današnjem otvorenju prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, kao i načelnik Srđan Mandić.

Općina Centar sufinansirala je rekonstrukciju biblioteke i čitaonice u prostorijama škole sa 5.000 maraka.