Svečano u Sarajevu
0

Otvorena nekadašnja Stipina knjižara

FENA
U prisustvu mnogih zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života BiH danas je, uz prigodnu svečanost i muziku tamburaša, otvorena obnovljena knjižara "Svjetlost" u Titovoj ulici, koja je kao jedna od najstarijih u BiH smještena u reprezentativnoj Salomovoj palači.

Događaj je privukao veliko interesiranje i mnogih građana, koji su željeli vidjeti novoopremljeni prostor, prije rata za mnoge generacije znan kao Stipina knjižara, po cijenjenom pokojnom knjižaru Stipi Viliću.

Obnovljenu je knjižaru zvanično otvorio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, istaknuvši da je riječ o mjestu punom simbolike - istinskom svjetlu kulture, nauke i obrazovanja koje je omogućavalo generacijama da budu svjedoci i neposredni učesnici duhovnog života Sarajeva i BiH.

On je naglasio da je ova knjižara bila i polazna stanica s koje je, prije 64 godine, preduzeće "Svjetlost", a potom "Svjetlostkomerc", krenulo u blistavu ekspanziju, razvijajući se u renomiranu bh. izdavačku, štamparsku i knjižarsku kuću.

"Nadam se da će živuća bh. književna imena i nadareni mladi pisci, kao što su to činili Meša Selimović, Ivo Andrić, Skender Kulenović, Hamza Humo ili Derviš Sušić, biti česti gosti ovog kultnog mjesta u Titovoj", kazao je Behmen.

Pozdravljajući sve goste, među kojima i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, generalni direktor "Svjetlostkomerca" Ešef Forto kazao je da se "Svjetlost" ubraja među rijetka preduzeća u BiH koja imaju kontinuitet djelovanja duži od 63 godine.

Podsjetio je na prijeratni period kada je "Svjetlost" na području bivše Jugoslavije imala impozantnu izdavačku produkciju s više od 15.000 naslova i tiražom višim od 188 miliona primjeraka te razgranatom mrežom od 72 knjižare.

"Sve što je bitno u oblasti pisanog stvaralaštva u BiH, u svim literarnim, umjetničkim i naučnim oblastima, prolazilo je kroz ovo preduzeće, od nastajanja tog djela, pa do krajnjeg korisnika - čitaoca", kazao je Forto.

Ukazavši na posljedice proteklog rata, ali i današnju tešku situaciju u kulturi i izdavaštvu, naglasio je da je to uzrokovalo brisanje mnogih rezultata preduzeća. Ipak, u narednom se periodu planira obnoviti svih 17 knjižara ovog preduzeća na području Federacije BiH, ali i u RS-u te susjednim državama.

Knjižara u Titovoj ulici obnovljena je u rekordnom periodu od jednog mjeseca, a projekt potpisuje mladi arhitekt Zoran Bašić. U obnovu prostora uloženo je između 400.000 i 450.000 KM.

Preduzeće "Svjetlost", čiju tradiciju njeguje i nastavlja "Svjetlostkomerc", osnovano je 5. oktobra 1945. godine.