BiH
0

Otvorena Međunarodna konferencija " Demokratski razvoj kroz masovni sport"

FENA
U organizaciji Međunarodne asocijacije za sport i kulturu (ISCA), Sportne unije Slovenije i Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu sinoć je u Kongresnom centru Unitic svečano otvorena Međunarodna konferencija "Demokratski razvoj kroz masovni sport".

Cilj četvrtodnevnog skupa je uspostavljanje suradnje i partnertsva između vladinog i nevladinog sektora u zemljama jugoistočne Evrope za budući razvoj projekta "Sport za sve".

Predstavnik ISCA Mogens Kirkbey na otaranju je istakao, da je popularni sport je jedno od oruđa za razvoj građanskog društva i demokracije.

"Imajući na raspolaganju takvo oruđe, mi ga vidimo kao svoju obavezu da naše ljudske i finansijske resurse uključimo u jugoistočnu Evropu. Naš zadatak je da u raznim zemljama pomognemo razvoj građanskog društva i da osiguramo da se uspostavi i razvija prekogranična suradnja između organizacija građanskog društva. U ovom projektu, osiguravamo da se susreću ljudi iz raznih zemalja, finansijski podržavamo projekte koji koriste običnim ljudima i nadahnjuju dalji razvoj sportskih aktivnosti i zajedno stvaramo praktičnu prekograničnu suradnju", kazao je Kirkbey.

Učesnici u radu konferencije su eminentni stručnjaci iz BiH, Hravatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Danske.