BiH
0

Otvorena međunarodna konferencija Balkanskog političkog kluba

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Bivši predsjednik Bugarske Željo Željev otvorio je danas u Sarajevu 9. međunarodnu konferenciju Balkanskog političkog kluba pod nazivom "Bosna i Hercegovina: prelazak iz dejtonske u briselsku fazu i uloga međunarodne zajednice".

Balkanski politički klub je nevladina organizacija koja okuplja desetak bivših predsjednika, premijera, intelektualaca i drugih uglednih ličnosti iz balkanskih zemalja.

Kako je rekao Željev, jedan od ciljeva ove konferencije je da se bolje razumije šta je do sada učinjeno u Bosni i Hercegovini, koji su ciljevi bili realni, a koji ne.

Na konferenciji će se također pokušati pomoći političarima i liderima Bosne i Hercegovine u perspektivama za novu fazu reformi.

"Kao susjedi sigurno ne znamo detaljno situaciju u zemlji, ali imamo pregled opće perspektive, što može biti veoma korisno", kazao je Željev, dodajući da susjedi nisu manje zainteresirani za euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine od drugih zemalja.

Željev očekuje da će konfernecija pomoći identifikaciji problema s kojima će se susresti BiH u narednoj fazi reforme.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić je kazao da Bosna i Hercegovina danas sigurno ide ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, jer će u okviru EU-a i NATO-a ona naći stabilnost i prosperitet za svoje građane. Međutim, upozorio je Ivanić, još uvijek je pred Bosnom i Hercegovinom dosta izazova, te su savjeti iskusnih ličnosti s Balkana uvijek dobrodošli.

"Samo zajedno narodi ovog dijela Evrope imaju perspektivu", kazao je Ivanić, dodajući kako samo otvoreno društvo može osigurati mir i stabilnost.