Brusa bezistan
0

Otvorena manifestacija "Sarajevski zanati očuvani kroz vjekove"

FENA
Bezistan
Bezistan
Tradicionalna manifestacija povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo "Sarajevski zanati očuvani kroz vjekove" svečano je otvorena večeras u Brusa bezistanu, a na manifestaciji su izloženi svi eksponati starih zanata koji egzistiraju u Kantonu Sarajevo.

Svoje proizvode izložile su večeras i krznarka i obućarka, a posjetiteljima pokazuju i kako izrađuju svoje proizvode.

U vitrinama su izloženi eksponati svih zanatlija koji su članovi Udruženja zanatlija "Stari zanati" Kantona Sarajevo, a ovo udruženje broji 270 članova i 60 različitih zanimanja.

"Ovdje večeras nisu samo dva naša člana i to fijakeristi i dimnjačari", kazao je Mehmed Kalajdžisalihović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja zanatlija "Stari zanati" Kantona Sarajevo, kojem je Općina Stari Grad dodijelila plaketu za doprinos očuvanju starih zanata.

Dodao je da će se kroz manifestaciju pokazati šta se sve može uraditi u KS-u i kakav je ručni rad, a i mnoge grupe turista moći će pogledati izložbene eksponate u narednih pet dana koliko će izložba biti otvorena.

"Kupovna moć je oslabila, recesija je uzela svoj danak, a zanatlije danas žive na rubu egzistencije", potcrtao je Kalajdžisalihović.

Manifestaciju su podržali Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede KS-a na čelu s ministrom Rusmirom Sendićem koji je večeras kazao da ova manifestacija vjerodostojno predstavlja sve zanate i tradiciju kulturno-historijskog naslijeđa.

Podsjetio je da je Vlada KS-a od 2006. godine do danas izdvojila 800.000 KM kao podsticaj očuvanju starih zanata. Dodao je da sredstva možda nisu velika, ali da su nepovratna te da nije striktno određen namjenski utrošak.

Najavio je da će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti podržavati očuvanje starih zanata, u skladu s finansijskim mogućnostima, kako bi se omogućio opstanak, oživljavanje i razvoj starih i tradicionalnih zanata.

Izložba će biti otvorena do 9. maja, a moći će se pogledati od 10 do 17 sati u Brusa bezistanu.