BiH
0

Otvorena manifestacija "Dani Sarajeva u Beču"

FENA
Manifestacija "Dani Sarajeva u Beču" zvanično je otvorena danas u bečkoj vijećnici "Wappensaal", i trajat će do 4. maja. Manifestaciju su otvorili gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Beča Michael Haupl, obraćajući se prisutnima i zaželjeviši im dobrodošlicu.

„Izuzetna mi je čast što ponovo imam priliku susresti se sa prijateljima koje izuzetno cijenim i uvažavam. Za samo godinu dana Sarajevo i Beč po drugi put zajednički učestvuju u projektima kulturne saradnje koji doprinose boljem upoznavanju i učvršćenju prijateljskih veza između naših gradova“ kazala je otvarajući manifestaciju gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac

„Želim samo podijeliti radost i zadovoljstvo što je Sarajevo po prvi put u novijoj historiji uspjelo uspostaviti institucionalnu saradnju sa Bečom. To je za nas velika čast ali i dodatna odgovornost za unapređenje partnerstva sa gradom Bečom“ kazala je gradonačelnica Sarajeva.

Ona je naglasila da je ovo tek početak u kvalitativno novom institucionalnom partnerstvu dva grada koje bi s vremenom trebalo da preraste u saradnju ne samo na polju kulture, već i na sportskom, privrednom i svakom drugom planu.

„Bilateralni oblici saradnje pogotovu između uspješnih biznismena i kompanija odavno su uspostavljeni, ali bez institucionalne saradnje i oni bi mogli biti limitirani, a to nam nije u interesu. Historijske veze, relativno mala geografska udaljenost, kao i ugled i značaj Beča, u percepciji građana Sarajeva, su pogodnosti koje u budućnosti treba maksimalno iskoristiti uz obostrani interes i zadovoljstvo“, kazala je gradonačelnica Borovac.

„Na „Dane Beča u Sarajevu“, potrudili smo se da dovedemo stotinjak umjetnika, privrednika, ugostitelja, modnih dizajnera, turističkih radnika koji će od danas do 4. maja biti s vama i koji će vam ponuditi dio onoga što predstavlja Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu“, kazala je gradonačelnica Sarajeva pozivajući građane Beča da obavezno posjete „Dane Sarajeva u Beču“.

Gradonačelnica Sarajeva je tom prilikom gradonačelniku Beča Michaelu Hauplu uručila plaketu grada Sarajeva kao jedno od najvažnijih priznanja Grada Sarajeva u znak zahvalnosti za humanost i pomoć Pedijatrijskoj klinici i Dječijem domu „Bjelave“ koji je pružio za vrijeme prošlogodišnjeg otvaranja manifestacije „Dani Beča u Sarajevu“ kada se dogodila tragedija na Bjelavama.

Gradonačelnik Beča Michael Haupl zahvalio je na ovom izuzetnom priznanju naglasivši da ga ono podsjeća prije svega na njegovu prošlogodišnju posjetu Sarajevu.

Kazao je da Grad Sarajevo i Beč povezuje dosta historije i pozvao je građane Beča da posjete ponuđene sadržaje na manifestaciju „Dani Sarajeva u Beču“.

U programu otvorenja manifestacije učestvovali su Ansambl Sonemus i prikazana je modna revija “San o Katarini” dizajnera Adnana Hajrulahović Haada.

Revija “San o Katarini” je promocija novih modnih trendova i dizajna sa pečatom bosanske kulturne baštine, u kojoj je posljednja bosanska kraljica Katarina kao “lajt” motiv bosanske stvarnosti i usuda kroz vjekove sve do danas. Revija je modna kolekcija sastavljena iz tri dijela: kostimsko-glumačkog, baletskog i visoko modnog dijela.