Blagajska tekija
0

Otvorena manifestacija "Dani mevluda i zikra 2011."

FENA
Foto: Rijaset.ba
Foto: Rijaset.ba
Konferencijom za novinare, danas je u avliji blagajske tekije svečano otvorena manifestacija "Dani mevluda i zikra 2011."

Kako je potvrđeno iz Medžlisa IZ Mostar, organizatori manifestacije su Rijaset Islamske zajednice u BiH, Tarikatski centar, Muftijstvo mostarsko, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, Islamski kulturni centar i BZK Preporod Mostar.

Dvadesetodnevni program ove tradicionalne manifestacije predstavio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

"Manifestacija je objedinila ljude koji vole kulturu, duh i koji imaju afinitet prema našoj vjeri, kulturi i baštini. Ove godine obilježavamo 36. godišnjicu od reaktiviranja blagajskog mevluda. Sudbina je htjela da i ove godine promoviram aktivnosti ove tradicionalne manifestacije, baš kao što sam to učinio i davne 1975.godine", kazao je muftija Smajkić.

Muftija je ocijenio da će razni sadržaji manifestacije biti samo uvodno osvježenje pred tradicionalni derviški mevlud, koji ima značaj mira, druželjubivosti, pomirenja i praštanja. "Ukupna simbolika tekije nosi ove poruke", zaključio je muftija.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i BZK Preporod Mostar večeras će u Domu kulture u Blagaju u 20.15 sati biti upriličen koncert duhovne muzike.

U sklopu manifestacije "Dani mevluda i zikra 2011." održat će se, uz ostalo, javne tribine, predavanja, promocije knjiga te tradicionalno okupljanje učenika bh. medresa.

Centralna svečanost mevluda i zikra bit će upriličena u subotu, 14. maja u avliji blagajske tekije.