Etno selo Stanišići
0

Otvorena ljetna turistička sezona u BiH

FENA
Foto: etno-selo.com
Foto: etno-selo.com
Ovogodišnja ljetnja turistička sezona u BiH danas je i službeno otvorena u izuzetnom turističkom ambijentu "Etno sela Stanišići" kod Bijeljine.

Ova manifestacija, kao jedan od 14 projekata stalne promotivne kampanje "Osmijeh za BiH", ima za cilj podsticanje razvoja resursa i kapaciteta turističke djelatnosti.

Učesnici i promotori, te brojni posjetioci i predstavnici turističke industrije naglasili su značaj ovog i drugih projekata kojima dva javna emitera, RTRS i RTV FBiH, kao koprodukcijski partneri Turizma plus, daju doprinos unapređenju kvalitetnog turističkog ozračja u BiH.

Današnja manifestacija bila je još jedna uspješna promocija i demonstracija temeljnih načela TV serijala Turizam plus, a to je afirmacija svega što je lijepo, korisno i pozitivno u turizmu i u životu BiH. A to su prirodne ljepote, bogatstvo raznolikosti kulturno – povijesne baštine, kvalitetni kapaciteti i ljudski potencijali, gostoljubivost i dr.

Veliki broj hotelijera, predstavnika turističkih organizacija, izvršne i zakonodavne vlasti oba entiteta i države BiH, zatim brojni načelnici općina i gradonačelnici tokom višesatnog druženja bili su saglasni sa konstatacijom glavnog promotora na ovoj manifestaciji, potpredsjednice Vlade RS Jasne Brkić, koja je u ime Vlade RS kao generalnog pokrovitelja, naglasila da je turizam razvojna šansa BiH.

Gradonačelnici Banje Luke, Istočnog Sarajeva, Brčko Distrikta i načelnik općine Stolac ovom prilikom najavili su nove velike projekte koji će organizirati do kraja godine u saradnji s Turizmom plus.

U 70 minutnom direktnom TV prijenosu na programima RTRS-a i Federalne TV, a potom i jednosatnom javnom snimanju emisije Turizam plus, sudjelovalo je više od 500 učesnika među kojima Duvački orkestar iz Stoca, Mažoretkinje iz Brčkog, sazlije iz Lukavca, tamburaši iz Laminaca kod Gradiške, vokalni sastav "Tuzlanke", ansambl "Balkanska duša“ iz Brčkog, hor "Srbadija", "Drniski pomeljari" kao i ansambl "Banjalučkih tamburaša".

Cijelodnevno druženje nastavljeno je susretima i razmjenom iskustava turističkih mikrodestinacija iz BiH, saopćio je Press centar manifestacije "Otvaranje ljetnje turističke sezone 2009. u BiH".