BiH
0

Otvorena kuhinja Gastroid: Učenici iz Konjica dobili mjesto za edukaciju

Klix.ba
U Srednjoj školi Konjic prošle sedmice svečano je otvorena kuhinja Edukacijskog centra Gastroid, koja će ponuditi programe doedukacije odraslih i mladih za zanimanja kuhara, konobara, slastičara, barmena, recepcionera, hotelskog menadžera, restoranskog menadžera i sobarice.

Norveška ambasadorica Anne Vibeke Lilloe, zamjenik načelnika Vahid Alibegović i direktor firme ToFi i voditelj Gastroida Elvir Toholj su zajedno rezanjem vrpce otvorili prostorije kuhinje. Prostorije kuhinje u Konjicu će poslužiti za edukaciju učenika ugostiteljskog smjera Srednje škole Konjic, ali će se koristiti i za programe edukacije koje nudi Gastroid. Učenici srednje škole Konjic će uz redovnu nastavu imati priliku i dodatno se educirati po programu koji će ponuditi Gastroid, a zahvaljujući dogovoru koji je sklopljen između Općine Konjic, firme ToFi i Srednje škole Konjic.

Opremanje kuhinje su omogućili Norveška ambasada u Bosni i Hercegovini, Norveške općine Sund i VNR, općina Konjic, firma ToFi, i Švicarska agencija za razvoj i saradnju.

“Zahvaljujući dugogodišnjem radu u branši imali smo priliku vidjeti sa kojim se problemima poslodavci u ugostiteljstvu i hotelijerstvu susreću, te smo spremni ponuditi adekvatno rješenje. Poslodavci konkretno imaju problem sa radnim kadrom koji u potpunosti ne odgovara potrebama poslodavaca zbog nedostatka dodatnih vještina i znanja koje su tražene da bi sami poslodavci bili uspješni u vrlo konkurentnom sektoru", naglasio je direktor firme ToFi i voditelj centra Gastroid Elvir Toholj.

Cilj centra je razvoj specijalističkih edukacijskih programa kojima bi se riješili problemi poslodavaca unutar turizma i ugostiteljstva, te ujedno razvijanje novih znanja i vještina kod pojedinaca. Program se bazira na teoretskoj, ali i praktičnoj nastavi kod različitih poslodavaca. Krajnji cilj je unaprijediti i podignuti kvalitet svih usluga koje se nude u turizmu i ugostiteljstvu, te tako učiniti Bosnu i Hercegovinu privlačnom turističkom destinacijom.

Centar za obuku u turizmu i ugostiteljstvu “Gastroid” je osnovan krajem 2012. godine. Preduzeće ToFi vodi centar koji podržava program PrilikaPlus i finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).