BiH
0

Otvorena "Kuća zanata": Historija sarajevskih zanatlija pod jednim krovom

Klix.ba
Sarajevo je danas dobilo "Kuću zanata", multifunkcionalni centar s namjenom promocije i očuvanja dragocjenih tradicionalnih zanata koji su vijekovima definisali Sarajevo i njegovu historiju.

Njenim otvorenjem Sarajevo je dobilo centar za očuvanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog naslijeđa Baščaršije, kao i značajan dodatni sadržaj u turističkoj ponudi grada.

Jedinstvenost "Kuće zanata" na adresi Mula Mustafe Bašeskije 55 čini to što pod jednim krovom objedinjuje i prikazuje naizgled nemoguće - kompletnu historiju sarajevskih zanatlija.

Otvarajući "Kuću zanata" ambasador Republike Italije u BiH, Ruggero Corrias, je naglasio da se ponosi predstavljati vladu svoje zemlje kada su u pitanju ovako inteligentni projekti, koji daju nadu mladim ljudima.

"Mi ostajemo uz 'Kuću zanata' i nastojat ćemo i dalje podržavati njen rad, kako bi zaista postala sastavni dio kulturne i turističke ponude grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine“, rekao je ambasador u svom izlaganju.

Multifunkcionalni karakter "Kuće zanata" ogleda se i kroz planirane aktivnosti: certificiranje zanatlija, promotivne i marketinške aktivnosti, informativno-izložbeno-edukativni program te prodaju proizvoda i usluga.

Prema tome, centar ima ne samo promotivnu, nego i obrazovnu ulogu. Kao obrazovni centar, "Kuća zanata" podstiče prenošenje vještina iskusnih majstora na mlađe generacije te uspostavu saradnje između zanatlija i modernih dizajnera, da zajedno istražuju nove načine integracije tradicionalnih motiva i simbola u moderni dizajn.

Svi proizvodi izloženi i dostupni u "Kući zanata" rezultat su rada iskusnih zanatlija Baščaršije, kao i saradnje studenata Akademije likovnih umjetnosti iz tri grada – Sarajeva, Širokog Brijega i Trebinja, koja je uspostavljena pod istim projektom.

"Otvaranje 'Kuće zanata' nije kraj, nego naprotiv, početak jednog prelijepog putovanja na kojem ćemo zajedno sa partnerima nastaviti rad na očuvanju tradicionalnih zanata i na njihovoj promociji", rekla je Silvana Grispino, direktorica Oxfam ureda u BiH, u svom govoru prilikom otvorenja ovog centra.

Promotivni zadatak “Kuće zanata” je da, kroz redovni program, promovira stare zanate, kako lokalnom stanovništvu, tako i turistima, te posjetiteljima centra uopšte.

Ovaj jedinstveni živi muzej teži da posjetiteljima pruži jedistven uvid u vještine usavršavane kroz mnoge generacije. U okviru "Kuće zanata" redovno će se održavati pokretne izložbe različitih zanatskih umijeća, poput kujundžija, kalajdžija, opančara, kožara i drugih.

“Kuća zanata” u Sarajevu dio je projekta “Razvoj kulturnog turizma u Mostaru, Sarajevu i Skoplju”, koji provodi međunarodna nevladina organizacija Oxfam, ured u Sarajevu, pod programom SeeNet, a u saradnji sa lokalnim partnerima: Općinom Stari Grad Sarajevo, Kantonom Sarajevo i Gradom Sarajevo, te samim lokalnim zanatlijama.