Arhitektonski fakultet u Sarajevu
33

FOTO / Otvorena izložba "Vanjski odnosi - Mladi arhitekti iz Njemačke"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, danas je otvorena izložba "Vanjski odnosi - Mladi arhitekti iz Njemačke".

Izložba predstavlja 14 projekata mladih arhitekata iz Njemačke koje su studij završili u inozemstvu i pokazuje kako se mladi arhitekti odnose prema građevinama u inostranstvu i na koji način ostvaruju projekte u neobičnim uslovima.

"Izložba predstavlja inovativne arhitektonske radove koji se odlikuju tehničkom i funkcionalnom perfekcijom koji su usmjereni prema mjestu za koje su stvoreni", rekla je prof. dr. Rada Čahtarević, dekanesa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu otvarajući izložbu.

Dodala je da je ova izložba mladih njemačkih arhitekata prikazana širom svijeta, a uz pomoć Goethe instituta i Instituta za inostrane odnose Njemačke "uspjeli smo je dovesti na Arhitektonski fakultet u Sarajevu".

Odabrani primjeri iz polja konstrukcije, dizajna enterijera, urbanog dizajna i arhitektura krajolika ilustriraju širok spektar vještina eksplicitno mlade generacije arhitekata.

"Sam naslov izložbe pokazuje njen karakter, pokazuje kako su se mladi kroz ove projekte ostvarili u inozemstvu", rekla je direktorica Goethe instituta u Sarajevu dr. Petra Raymond.

Ova izložba predstavlja inovativne arhitektonske projekte koji pouzdano i tiho zauzimaju pragmatičan pristup, koncentrirajući se isključivo na mjesta za koja su stvoreni, rečeno je.

Izložba će biti otvorena do 15. juna.