BiH
47

Otvorena izložba "Umjetnošću protiv maloljetničkog prijestupništva"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Više od 80 različitih radova koji su izradili štićenici zavoda za maloljetnike izloženo je na humanitarno-prodajnoj izložbi, a ovim kreativnim umjetničkim radom maloljetni prijestupnici pokazali su da mogu biti i dio pozitivnih priča te da nisu predodređeni za činjenje krivičnih djela.

Izložba nazvana "Umjetnošću protiv maloljetničkog prijestupništva" otvorena je danas u Američkom kutku u Sarajevu, a maloljetnici su od drveta izrađivali različite stvari, naslikali slike, a stare predmete pretvorili u nove i zanimljivije.

Koristeći drvorez, dekupaž i vitraž tehnike prezentirali su motive iz svojih života te su motive iz američke kulture.

Postavka radova predstavlja rezultat dosadašnjih aktivnosti organizacije "Inicijativa za suzbijanje kriminala i resocalizaciju" sa štićenicima Javne ustanove "Zavod za vaspitanje muške djece i omladine" i Kantonalne javne ustanove "Disciplinski centar za maloljetnike Sarajevo".

Direktor Kantonalne javne ustanove "Disciplinski centar za maloljetnike Sarajevo" Nermin Mušikić pojasnio je da su izrađeni radovi predstavljeni na današnjoj izložbi zapravo samo dio onoga što se radi u zavodima s maloljetnim prijestupnicima.

Šef Službe za tretman maloljetnika Javne ustanove "Zavod za vaspitanje muške djece i omladine-Sarajevo" Samir Suljagić pojasnio je da Zavod ima prostor u kojem maloljetnici imaju priliku suzbijati agresivnost uz rad s radno-okupacionim terapeutima.

Projekt menadžer organizacije "Inicijativa za suzbijanje kriminala i resocalizaciju" Sanjin Manjo ocijenio je da je maloljetničko prijestupništvo jedan od najgorih pojava jednog društva, a ovakvim projektima nastoji se razviti i izgraditi samopouzdanje jer će prodajom radova ostvariti protuvrijednost za svoj rad.

Važnim je danas ocijenjeno razbijanje predrasuda prema maloljetnim prijestupnicima koji se pojavljuju u javnosti samo kada su u pitanju negativne pojave u društvu.

Izložba će biti otvorena do 12. marta te će posjetitelji od devet do 16 sati moći kupiti njihove radove, a sav prihod od prodaje radova bit će namijenjen štićenicima ovih ustanova.