BiH
6

Otvorena izložba povodom 100 godina od otvaranja Glavne pošte u Sarajevu

Klix.ba
Povodom 100 godina od otvaranja Glavne pošte Sarajevo, 21. maja otvorena je izložba fotografija, poštanskih maraka i dopisa iz perioda od turske i austrougarske vladavine do modernog doba.

Daleke 1913. godine, nakon dvije godine projektovanja, zaslugom uglednog austrougarskog arhitekta Josipa Vancaša, sagrađana je tada najsavremenija pošta – današnja Glavna pošta Sarajevo. Preživjela je Prvi i Drugi svjetski rat uz neznatna oštećenja, ali u posljednjem ratu 1992-1995. godine nije odoljela napadima neprijatelja, te je u potpunosti izgorjela.

Ponovo je renovirana i otvorena 2001. godine i danas predstavlja oličenje hrabrosti, čvrstoće, ali i velelepni istorijski i kulturni spomenik nezaobilazan za turiste i domaće, tradicionalne korisnike usluga BH Pošte. Izložbena postavka fotografija svojevrsni je vremeplov grada Sarajeva i zgrade njegove Glavne pošte.

Izložba poštanskih maraka spoj je historije i modernog doba. Izloženi su kolaži Tradicionalna filatelija u BiH od 1879. do 1989. godine i Islamska kultura u filateliji BiH, a tu su i nezaobilazni setovi maraka iz austrougarskog perioda, zatim predjeli BiH, i mnogi drugi koji su odoljeli godinama i još uvijek svojom ljepotom ostavljaju bez daha.

Izložene su i razglednice koje su prošle stotine i stotine ruku od vremena kada su poslane pa do danas. Na njima je uglavnom izgled stare vojne pošte iz perioda oko 1913. godine. Takođe se može vidjeti i kako su tada izgledale dopisnice i poštanske karte, kako se pisala i slala pošta.

Predstavili smo i najnoviji set maraka koji je ove godine izdala BH Pošta. Riječ je o popularnoj poštanskoj marki "Europa". To je kolaž maraka sa islustracijom službenih vozila BH Pošte.

BH Pošta uvijek je bila opredijeljena za prepoznavanje vrijednosti dobrog i tradicionalnog, ali i poslovnog, univerzalnog i modernog.

Za izložbu su korišteni dokumenti i fotografije iz arhive BH Pošte, Arhiva BiH, Historijskog arhiva Sarajevo, Historijskog muzeja BiH, a uveliko nam je pomogla i osobna arhiva sadašnjeg ministra privrede Kantona Sarajevo, Emira Hrenovice, velikog i istaknutog filateliste i kolekcionara.

Izložba "Sto godina Glavne pošte Sarajevo" bit će otvorena do 3. juna 2013. godina, u periodu od 08-16 sati.