BiH
0

Otvorena izložba likovnih radova na temu Trgovina ljudima

Sarajevo-x.com
Otvorena je izložba likovnih radova o temi Trgovina ljudima u samostanu sv. Ante na Bistriku u Sarajevu. Izloženi su radovi srednjoškolaca koji su pristigli na konkurs koji je pokrenuo Caritas BK BiH u sklopu kampanje borbe protiv trgovine ljudima "Ja nisam rob(a)".

"Natječaj za najbolji likovni i literarni rad na temu Trgovina ljudima pokrenuli smo s ciljem da potaknemo srednjoškolce da razmisle o ovoj temi, da se dodatno informiraju o samom problemu i opasnostima, i konačno, da izraze svoje stavove i osjećaje. Drago nam je da je odziv bio zaista velik i da imamo priliku pristigle radove izložiti i pokazati javnosti. Izložba je samo jedna od aktivnosti koje provodimo u sklopu ovog projekta s ciljem podizanja svijesti o ovom problemu", istakla je Ivana Kozina, koordinatorica projketa Jačanje lokalnih kapaciteta u zaustavljanju trgovine ljudima iz Caritasa BK BiH.

Pravo učešća su imali učenici svih srednjih škola u BiH, a autori najboljih likovnih i literarnih radova nagrađeni su netbookom, digitalnim fotoaparatom i mobilnim telefonom. Stručni žiri sastavljen od Aide Šešić, profesorice bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, fra Perice Vidića, akademika i slikara i Ivane Kozine, koordinatorice projekta, proglasio je kao pobjednika u kategoriji likovnih radova Merimu Smaić, a u kategoriji najboljeg literarnog rada Aminu Alijagić.

Izložba likovnih radova srednjoškolaca iz cijele BiH je jedna od aktivnosti kampanje za podizanje svijesti i borbe protiv trgovine ljudima u BiH koju provode Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministratsvo za ljudska prava i izjeglice BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Caritas BK BiH.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 27. do 4. 10. 2011. godine, a najbolji literarni radovi će biti objavljeni na web stranici www.carbkbih.com.ba.