Collegium Artisticum
0

Otvorena izložba idejnih rješenja osnovne škole u Šipu

FENA
U Galeriji Collegium artisticum jučer je otvorena izložba 29 idejnih arhitektonskih rješenja objekta osnovne škole u novom sarajevskom naselju Šip.

Idejna rješenja pristigla su na javni anonimni natječaj koji je za potrebe Općine Centar raspisala Asocijacija arhitekata Sarajeva, saopćeno je danas iz Općine Centar.

Na izložbi su proglašeni i najbolji radovi te nagrađeni njihovi autori.

Prvo mjesto osvojio je rad arhitekte Nikole Žica, drugo Isre i Damira Tatlića, dok je treće pripalo idejnom rješenju grupe autora: Adnana Pašića, Senaide Halilović, Nedima Mutevelića i Amera Sadikovića.

Nakon uvida u sve radove pristigle na konkurs, koji je bio otvoren od 28. novembra prošle godine do 16. januara 2009. godine, odluku o proglašenju najuspješnijih rješenja donio je stručni žiri u sastavu Alma Sadović (Općina Centar), Ahmed Kapidžić, Vedad Hamšić i Vedina Babahmetović (Asocijacija arhitekata Sarajevo) i Emir Kulenović (Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo).

Projekt izgradnje zgrade osnovne škole na Šipu pokrenula je Općina Centar prošle godine, a inicijativu su podržali stanovnici tog naselja prilikom anketiranja.

Općina je u prošlogodišnjem budžetu za taj projekt izdvojila 50.000, a za ovu godinu planirano je još 300.000 KM.

Procjene troškova izgradnje zgrade osnove škole se kreću od pet do osam miliona KM.