BiH
0

Otvorena izložba idejnih rješenja mosta "Radićeva-Likovna akademija"

FENA
Izložba radova pristiglih na konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja pješačkog mosta "Radićeva - Likovna akademija", između obala Kulina bana i Maka Dizdara, otvorena je sinoć u galeriji Collegium artisticum.

Ujedno su proglašeni i pobjednici konkursa. Prvu nagradu osvojio je rad studenata druge godine Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Adnana Alagića, Amile Hrastić i Bojana Kanlića, s konsultantom Tanjom Kovačević i statičarem Hasanom Mahmutagićem.

Prvoplasirano idejno rješenje nagrađeno je s 10.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar.

Druga nagrada i 5.000 KM pripali su radu diplomiranog arhitekte Amira Vuka Zeca & Newway Designa iz Sarajeva, dok je treću nagradu i 3.000 osvojio diplomirani arhitekt Relja Ferušić, ETSAB UPC.

O kvaliteti prispjelih radova govorili su arhitekti Ludumil Alikafić uime ocjenjivačkog žirija te predsjednik Asocijacije arhitekata Sarajeva Sead Gološ.

Općinski načelnik Dževad Bećirević je, uz čestitke autorima najboljih radova, izrazio ponos što su prvu nagradu osvojili mladi talentirani studenti čiji će rad predstavljati svijetlu tačku u historiji Sarajeva.

Najavio je da će izgradnja mosta početi već u aprilu naredne godine.

Općina Centar je zaključila sporazum o stručnoj saradnji s Asocijacijom arhitekata Sarajeva, kojoj je povjerena izrada projektnog zadatka i aktivnosti oko raspisivanja i provođenja konkursa.

Asocijacija je i raspisala konkurs u septembru na koji su prispjela 42 rada. O izboru najboljih odlučivao je ocjenjivački sud koji su činili diplomirani arhitekti Lidumil Alikafić, Alma Sadović i Sanja Galić-Grazdanić.

Izložba će biti otvorena do 17. novembra.