BiH
0

Otvorena izložba akvarela austrijskih slikara

FENA
Sinoć je u "Galerije Gabrijel“ u Sarajevu otvorena izložba akvarela likovne skupine Volkshochschule iz Salzburga/Zell am See – Austrija. Izložbu su priredili Hrvatsko kulturno društvo Napredak i prof. Nerica Abdulić – Osmančević, priopćeno je iz HKDU-a Napredak.

Na izložbi su izložena 46 likovna uratka od kojih je 6 crteža i 40 akvarela. Predstavile su je tri dame: povjesničarka umjetnosti Snježana Mutapčić, prof. Nerica Abdulić – Osmančević, te amaterska slikarica Heidrun Gruber, koja je ujedno i otvorila ovu izložbu.

Prof. Nerica Abdulić – Osmančević kazala je kako je tijekom rata otišla u Austriju, te 1994. godine održala prvu izložbu pod nazivom Novi život. Na toj izložbi misli su joj bile u Bosni i Hercegovini u kojoj je bjesnio rat. Stoga je izložba, koja je otvorena jučer, njen dugogodišnji san ostvaren uz pomoć Napretka.

Na ovaj način je, kako je kazala, dobila priliku biti domaćinom divnim prijateljima koji su joj godinama ukazivali povjerenje, te na predavanjima slušali priče o Bosni i Hercegovini.

Povjesničarka umjetnosti Snježana Mutapčić pojasnila je kako ovi slikari na vrlo uspješan način savladavaju akvarel te kako se oni, nanoseći vodene boje, uspješno bore s djelovanjem fluida.

"Njihovi akvareli imaju različite snopove poteza, različitu čvrstinu oblikovanja, različit ritam i osobni stav prema zadanoj temi. U vidljivosti stvarnih oblika uvijek se naslućuje avantura koja u biti predstavlja uzbudljivi izazov za svakog pojedinačno", kazala je Mutapčić.

Izložbu je jutros razgledao i veleposlanik Arapske Republike Egipat Ahmed Khattab, a nakon toga se zadržao u kratkom razgovoru s umjetnicima i predsjednikom HKD Napredak prof. dr. Franjom Topićem, priopćeno je iz Napretka