BiH
0

Otvorena dvodnevna sjednica Doma naroda FBiH, stambena regulativa jedna od tačaka dnevnog reda

FENA
U Sarajevu je danas otvorena dvodnevna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se očekuje izjašnjavanje delegata o izmjenama u jednom segmentu federalne stambene regulative.

Na dnevnom redu je naime Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Predložene izmjene Zakona, ako ih danas odobri Dom naroda u istom tekstu u kojem ih je 17. januara odobrio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, omogućit će službenicima bivšeg Federalnog ministarstva odbrane i vojnicima da realiziraju rješenja o dodjeli stanova koja su im svojevremeno izdata, ali ih dosad nisu mogli realizirati usljed gašenja tog ministartstva. Preciznije, bivši službenici FMO-a i vojnici moći će na osnovu izdatih rješenja o dodjeli stanova konačno da potpišu ugovore, posjeduju te stanove i otkupljuju ih.

U najavljenom dnevnom redu Doma naroda je i Nacrt zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

U formi nacrta je predložen i zakon o premjeru i katastru nekretnina.

Očekuje se također rasprava o izvještaju o radu Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za period 1. juli 2006. - 30. juni 2007. godine, zatim o informaciji koja se odnosi na ukupan javni dug FBiH, godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2006. te o zaključku Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da se ponovi kompletna zakonom predviđena procedura imenovanja direktora Federalne uprave policije.