BiH
0

Otvorena dvodnevna izložba golubova pismonoša u Modriči

SRNA
U Modriči je danas otvorena dvodnevna Savezna revijalna izložba golubova pismonoša na kojoj su 64 učesnika iz BiH izložila 182 goluba.

Izložbu su prvi put na nivou BiH organizovali Udruženje klubova odgajivača golubova pismonoša u BiH, Sportsko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Posavski odgajivač" i Klub "Pismonoša" Modriča.

Predsjednik Društva "Posavski odgajivač" Saša Lazić istakao je da na izložbi učestvuju najbolji golubovi u BiH, koji su u 2013. godini ispunili normu takmičenja i preletjeli najmanje 500 kilometara.

Lazić je najavio da će gosti na izložbi sutra biti predstavnici saveza uzgajivača golubova pismonoša iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Albanije.

Predsjednik Kluba "Pismonoša" Modriča Aziz Gušić rekao je da su među izloženim golubovima i dva goluba koja su prošle godine na domaćim i međunarodnim takmičenjima ostvarila više od 60 plasmana među najbolje, preletivši pojedinačno i po 7.000 kilometara.

Četiri goluba iz Kluba "Pismonoša" Modriča ostvarila su zapažene rezultate u prošloj godini na takmičenju, čiji je start bio u Češkom gradu Melnik.

Od 1.000 golubova u kategoriji starosti do jedne godine golub Enesa Arapovića iz Gradačca, člana Kluba "Pismonoša" Modriča, najbrže je preletio razdaljinu od 740 kilometara.

Savezni sudija BiH Haris Ferić, ocjenjivač na izložbi, naglasio je da u BiH ima veliki broj golubova pismonoša, čiji je kvalitet na nivou evropskih uzgajivača. "Nažalost, organizovanost uzgajivača u BiH je loša zbog čega se mali broj njih pojavljuje na takmičenjima", rekao je Ferić.