Kod Goražda
166

Otvorena botanička bašta u kompleksu "Memorijalna šuma 8.372 Srebrenica"

E. A.
Kompleks "Memorijalna šuma 8.372 Srebrenica" na lokalitetu Posestre kod Goražda dobio je novi vidikovac i botaničku baštu koja je svečano otvorena, a u kojoj je zasađeno oko 50 vrsta drveća na površini od nekih hektar zemljišta.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zahvaljujući sredstvima Svjetske banke posredovalo ulaganje više od 70.000 KM u ovaj projekat, a ovim povodom priređena je i mala svečanost na kojoj je, između ostalog, istaknuto da je već sada ovaj kompleks novi simbol Goražda te da bi trebao postati mjesto edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti.

"U botaničkoj bašti koja je zasađena je oko 50 vrsta drveća, među kojima su jasen, katalpa, breza, divlji kesten, lipa, Pančićeva omorika, bijeli dud, gorski brijest i javor, lipa i druge sorte. Uredili smo i pristupne staze prema vidikovcu koji gleda na Drinu, također i jedno manje jezero i preko njega most. Želim se zahvaliti Alojzu Dunđeru, direktoru ureda za realizaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na značajnoj podršci", kaže Kenan Kanlić, direktor JP "Bosanskopodrinjske šume" koje je nosilac projekta.

Dodaje da su uz podršku Ministarstva za turizam i zaštitu okoliša FBIH na ovom lokalitetu izgradili informativno –edukativnu kuću i igralište za djecu, dok su u planu i drugi sadržaji koji će privući pažnju izletnika. Danas je istaknuto da je sve urađeno tek dio velikih planova Memorijalnog kompleksa koji između ostloag podrazumjevaju izgradnju adrenalinskih parkova, novog nogometnog i košarkaškog terena kao i pješačke i biciklističke staze.

Do sada je u izgradnju kompleksa uloženo oko 350.000 KM, rečeno je tokom svečanasti te je izražena zahvalnost svima koji su dali doprinos u brojnim aktivnostima.

Kako bi kompleks dobio jedan potpuno novi i sadržajan smisao pobrinuo se i arhitekta iz Goražda Haris Šalo, iz firme Aring koji se ponudio da pomogne, uradio projekat i bio tehnička podrška.

"Prvo smo išli sa objektom, pa onda razvijali ideju za dalje, iz šumarstva su imali ideju šta žele, a mene su angažovali da prvo uradimo projekat kuće i kako se vremenom razvijalo. Ja sam uradio neki plan za komplet obuhvat, ponudio se da im pomognem do kraja da se izgura cjelina pa smo ostalo radili konsultatntski. U planu je da se u budućnosti urade još neki sadržaji, biciklističke staze i sportski tereni, da postane prepoznatljivo izletište i da se nadje na turističkim kartama", kaže Šalo.

Pokazalo se uspješnim, a dokaz za to je ogroman broj posjeta izletištu koje je do nedavno billo potpuno prazno i napušteno.

Do sada je u kompleks na Posestri uloženo oko 350.000 KM, a sve je počelo idejom o sadnji Memorijalne šume 8.372 i izgradnjom Cvijeta Srebrenice kojim na ovaj način Goraždani žele odati poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.