BiH
196

Otvoren Zimzograd u Banjoj Luci: Šećerna vuna, autići na sudaranje, pivo, ćevapi...

Piše: G. D.
Foto: G. D./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Pod kišom, mirisom roštilja i kuhanog vina, u iščekivanju da se upale svjetla, da krenu autići na sudaranje i dječiji voz - večeras je u Banjoj Luci otvoren još jedan Zimzograd.

Iako kiša nije prestajala da pada cijeloga dana - sve je bilo spremno: kućice su namještene, veliki balon sa vještačkim snijegom je postavljen, klizalište uređeno...

Na više od 40 drvenih kućica, postavljenih u centru Banje Luke, na Trgu Krajine, ponuđeni su hrana i piće domaćih ugostitelja i proizvođača, ali i brojne druge zanimacije - od knjiga do kozmetičkih aparata. Za razliku od prošle, organizatori su ove godine odlučili da ispune cijeli Trg, pa su najmlađi dobili cijeli zabavni park u kojem nedostaje samo "balerina". Tu su autići na sudaranje, tri vrteške, velika trampolina, maleni vozići i klizalište.

Tinejdžeri imaju svoje - pekare i punč s nogu. A tu je i kuhano vino sa karanfilićima.

"Čini mi se da je ove godine Zimzograd ozbiljniji, ljepše uređen, sa više sadržaja. Nema kiča, a to me raduje", kaže jedna od posjetiteljki i nastavlja prema velikoj plastičnoj kugli, u kojoj "suče" vještački snijeg, dok dva Djeda Mraza stoje i čekaju mušterije.

Oni stariji imaju svoje - pored roštilja i uz točeno pivo. Jedino još roštiljske kućice nisu skroz završene, jer su prve mušterije navalile i prije svečanog otvaranja, tokom dana. Ćevapi, šiševi, kobasice, kremenadle, dobro namočene lepinje. O politici i fudbalu, naravno. Naši i njihovi. O lopovima i poštenima.

"Kombinujući evropsku praksu i domaći kvalitet i kreativnost, Zimzograd će svojim posjetiocima ponuditi mnoštvo sadržaja, zabave, muzike i odličnog raspoloženja. Prošlogodišnje iskustvo povodom Zimzograda i više od sto hiljada ljudi koji su posjetili Zimski grad u Banjoj Luci jasan je pokazatelj uspješnosti projekta. Evidentno je da je Zimzograd postao dio turističke ponude grada na Vrbasu kao i afirmacija zimskog turizma najvećeg grada RS-a. Turistička organizacija Banje Luke svojim učešćem u ovom projektu radit će na poboljšanju i inovacijama koje će privući veći broj kako stranih tako i domaćih gostiju u Banjoj Luci. Ovaj događaj će svakako oživjeti grad i privući turiste", rekao je na otvaranju Zimzograda gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović.