Banja Luka
0

Otvoren Zavod za kliničku radiologiju

SRNA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
U sklopu Kliničkog centra Banja Luka danas je svečano otvoren Zavod za kliničku radiologiju u kojem će pacijenti moći da obave kompletnu radiološku dijagnostiku od običnog rendgen snimanja svih dijelova tijela, kompjuterizovane tomografije do magnetne rezonance i kompletne ultrazvučne dijagnostike.

Zahvaljujući opremi, čija je ukupna vrijednost 8,4 miliona dolara, u objektu, za koji je izdvojeno 2,5 miliona KM, banjalučki Klinički centar sada može da obavlja svu radiološku dijagnostiku, a liste čekanja za magnetnu rezonancu, rendgen slikanje i CT svedene su na minimum.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić je na svečanosti otvaranja Zavoda najavio nastavak investicija u zdravstvo RS, navodeći da će u naredne četiri godine s ciljem pružanja adekvatne zdravstvene zaštite građanima RS biti izdvojeno 400 miliona KM.

"Što se tiče ovog objekta planirano je dodatnih 80 miliona evra iz kreditne linije Evropske investicione banke, gdje bi bio kompletno renoviran Klinički centar, a ostali dio sredstava iz ove kreditne linije biće iskorišten za bolnicu u Bijeljini", rekao je Džombić novinarima nakon puštanja u rad aparata Zavoda za kliničku radiologiju. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić rekao je da je Zavod za kliničku radiologiju opremljen vrhunskom tehnologijom, najmodernijom u Evropi, a da je dugoročni cilj da Zavod postane edukativno mjesto iz oblasti radiologije u cijeloj regiji. 

Škrbić je naglasio da su do sada u rekonstrukciju Kliničkog centra Banja Luka uložena značajna sredstva, a da preostaje završetak južnog krila centra, centralnog bloka i preseljenje klinika iz grada na lokaciju na Paprikovcu. 

Direktor Kliničkog centra Banja Luka Mirko Stanetić rekao je da, zahvaljujući aparatima Zavoda za kliničku radiologiju kao što magnetna rezonanca - tri tesla i 64-slajsni CT aparat, radiologija RS ulazi u sam vrh radiološke terapije u Evropi. 
"Sva oprema će omogućiti da digitalna forma slike ide kroz sve klinike Kliničkog centra Banja Luka, ali i odlazi u druge zdravstvene ustanove i obrnuto, a što će omogućiti daleko kvalitetniju, bržu i efikasniju dijagnostiku", rekao je Stanetić.