BiH
0

Otvoren VACD RE-DO festival na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) otvoren je četvrti festival Vizuelnih umjetnosti i komunikacijskog dizajna - VACD RE-DO.

Na festivalu, koji traje do 14. marta, izložene su fotografije, slike, crteži i druga djela studenata IUS-a.

Za najbolje učesnike na VACD RE-DO festivalu, u kategorijama kratkog filma, animacije, stop animacije, muzičkog videa, TV reklama, glume, grafičkog dizajna, tipografije i fotografije, obezbijeđene su vrijedne nagrade. Pored kategorije umjetnosti, fotografije, dizajna i video kategorije, ove godine je uvedena i kategorija arhitekture, gdje su i studenti arhitekture moći izložiti svoje radove i kreacije.

Za koncept, organizaciju i realizaciju festivala su se pobrinuli studenti uz pomoć profesora i asistenata sa programa Vizuelnih umjetnosti i komunikacijskog dizajna (VACD) IUS-a.

Prisutnima se obratio rektor IUS-a Yucel Ogurlu, koji je kazao da mu je drago što studenti vizuelnih umjetnosti imaju prostora da izlože djela, koja su nastala kroz istraživanje njih samih, a i svijeta oko njih.

Profesor na IUS-u na odsjeku VACD-a Kenan Zekić zahvalio je studentima na trudu, kazavši da su oni nosioci ovog festivala.

VACD festival je internog karaktera i namijenjen je studentima IUS-a, kojima je ovo odlična prilika da se okupe, predstave, te da na najoriginalniji način pokažu svoju kreativnost i maštu.

U okviru ovogodišnjeg VACD festivala održaće se zanimljive radionice i predavanja domaćih i stranih eksperata iz oblasti umjetnosti.

IUS je vodeći fondacijski univerzitet u BiH s oko 1.700 studenata iz 30 zemalja svijeta.