BiH
0

Otvoren turistički kompleks "Bijambare"

FENA
Ispred planinarskog doma “Bijambare” danas je upriličena finalna prezentacija Projekta “Izgradnja turističkog kompleksa Bijambare - Faza 1”.

Tom prilikom, savjetnik za medije i informiranje Delegacije Evropske komisije u BiH Frane Maroević i ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić simbolično su otvorili Turistički kompleks “Bijambare”.

Centar za okolišno održivi razvoj - CESD Sarajevo realizaciju ovog projekta započeo je u novembru 2005. godine, a njegovna ukupna vrijednost je preko 300.000 KM, od čega je Evropska Komisija izdvojila 90 posto, a Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS 10 posto sredstava.

Do sada je završena restoracija staze do srednje pećine, te uređaji za osvjetljenje i ozvučenje. Urađeni su javni toaleti, info-punkt, restauracija i osvjetljenje staza za šetanje, izrada Info-tabli, znakovi, te novi prostor za parking.

Glavni cilj Projekta je stvaranje nove turističke ponude koja će pozitivno uticati na ekonomiju regije, oživjeti ruralna područja, te podići svijest lokalnog stanovništva o zaštiti prirodnih vrijednosti.

Finalna prezentacija ovog projekta označava početak razvoja potencijala turističke ponude “Bijambara”, kao jednog od najatraktivnjih područja Bosne i Hercegovine.

Nijaz Lukovac iz Centra za okolišno održivi razvoj je prezentirajući projekat, naglasio kako je ovom prvom fazom izvršeno unaprjeđenje infrastrukture područja, a radilo se i na unaprijeđenju promocije područja, štampani su propagandi materijali, brošure, razglednice a urađen je i edukaciono promocioni film.

„Vršena su speleološka istraživanja koja su nam dala nova saznanja o području. Otkrili smo jednu novu pećinu tako da ih sada ima ukupno osam. Jedna od njih - Srednja je predviđena za posjetitelje i posjete njoj će se naplaćivati“, kazao je Lukavac dodavši kako cijena još nije određena ali će biti popusti za grupe, djecu, invalide i starije osobe.

Lukovac je kazao da druga faza izgradnje ovog turističkog komplesa još nije određena te de je prvo potrebno da se završi prostorni plan specijalnog područja Bijambara, u kojem će se definirati šta se smije raditi, jer je područje zaštićeno.

„Najvjerovatnije, kasarna Armije BiH koja se nalazi na ulazu u ovo područje, a koja je napuštena i predana KS na upotrebu, će biti organizirana vjerovatno u školu u prirodi a na samom ulazu u područje napravio bi se parking, a sadašnji parking bi služio kao okretaljka za neki kombi ili vlakić koji bi turiste vodio u područje“, kazao je Lukovac.

Nakon prezentacije Projekta upriličen je obilazak novoizgrađenih objekata na izletištu, te obilazak Srednje pećine.

Zaštićeni pejzaž Bijambare otvoren je za posjetitelje tokom cijele godine. Srednja Bijambarska pećina može se posjetiti u periodu od 15. marta do 15. oktobra svakim radnim danom u 12 sati a vikendima i praznicima u 11 i 13 sati.

Zaštićeno područje nalazi se na sjeveroistočnim padinama KS u blizini Nišičke visoravni. Do samog područja se dolazi relativno lahko magistralnom cestom Sarajevo - Tuzla. Udaljenost od Sarajeva je 40 kilometara a od Tuzle 80 km.