|

Otvoren Trg Karla Paržika na Marijin dvoru

Otvoren Trg Karla Paržika na Marijin dvoru
0
S
Sarajevo-x.com
19.11.2008. u 12:21
27
komentara
0

dijeljenja
Otvoren Trg Karla Paržika na Marijin dvoru Foto: Sarajevo-x.com
Danas je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac zajedno s unukom Karla Paržika, koja je došla iz Beča, otkrila ploču s imenom Karla Paržika po kojem će se zvati trg ispred crkve Sv. Josipa na Marijin dvoru.
Grad Sarajevo i Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini priredili su danas zvanično imenovanje spomenutog trga po Karlu Paržiku. Otkrivanju ploče prisustvovali su, Jiří Kuděla, ambasador Češke Republike u BiH i unuka Karla Paržika, Silvia Paržik, te veliki broj novinara i neznatan broj građana.

Ovaj događaj je svojevrsni nastavak aktivnosti odavanja počasti ovom značajnom graditelju, koja je počela prošle godine obilježavanjem 150-te godišnjice njegovog rođenja.Večeras će u terminu od 22 sata na Kantonalnoj televiziji Sarajevo biti emitovan dokumentarni film "Graditelj Sarajeva Karlo Paržik", autorice Leile Kurbegović, o životu i radu ovog arhitekte i građanina Sarajeva.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Karlo Paržik (1857.-1942.) je projektovao mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte. Crkva Sv. Josipa na Marijin dvoru, ispred koje je trg danas dobio njegovo ime, bila je njegov posljednji projekat.

Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...