BiH
5

Otvoren treći ciklus doktorskog studija na FPN-u u Sarajevu

FENA
Na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu danas je otvoren treći ciklus doktorskog studija iz oblasti Politologije, Sociologije i Sigurnosnih i mirovnih studija.

Nastavnicima, polaznicima doktorskog studija te prisutnim zvanicama obratili su se rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra, te rukovodilac doktorskog studija Nerzuk Ćurak.

Pokretanje i organiziranje doktorskih studija kruna je univerzitetske reforme, sinergijski poduhvat koji omogućuje prepoznavanje Fakulteta kao certificirane i akreditirane visokoškolske ustanove.

Fakultet političkih nauka baštini dugu historijsku tradiciju izučavanja društvenih znanosti, pa se organizacija doktorskih studija nadaje kao prirodni i logičan nastavak višedecenijske egzistencije naše akademske zajednice kao nastavno-naučne ustanove, saopćeno je sa Fakulteta političkih nauka Sarajevo.

  • U simboličkom smislu, zaživljavanje doktorskih studija na 50. godišnjicu osnivanja i rada FPN-a je poruka koja pored svečarske ima i upotrebnu vrijednost, jer 50 godina trajanja naše visokoškolske ustanove predstavlja izuzetnu i neprolaznu vrijednost koju s pravom ugrađujemo u naš novi strateški poduhvat, doktorski studij koji korespondira sa relevantnim naučnim tokovima u svjetskoj akademskoj zajednici, stoji u saopćenju FPN-a.