BiH
0

Otvoren Prvi međunarodni dječiji sajam

FENA
U sajamskoj dvorani Centra Skenderija danas je otvoren Prvi međunarodni dječiji sajam. To je prva sajamska manifestacija ovog tipa u BiH pa je Sarajevski sajam pripremio mnoge popratne sadržaje i očekuje da će poprimiti tradicionalni karakter i postati nezaobilazno mjesto okupljanja djece, roditelja, proizvođača, trgovaca i pedagoga.

Djeca se mogu zabaviti u velikoj igraonici, gledati kratkometražne, animirane filmove u kinosali i družiti se s maskotama popularnih likova.

U sajamskoj dvorani postavljen je stage na kojem djeca mogu uživati u modnim revijama, učiti plesati i drugo.

Na sajmu učestvuju Bosanka riječ, Dječija štampa, Intelios, Iskra znanja, JRJ d.o.o., Klas, Kraš, Lijanović, Parket Maximum d.o.o., Plesni klub Romantik, Rin family, Ringeraja.ba, Sezam, Solidex, SRK Dami, Suton, Tesito, Tropic, Vispak, Balon dektor BH, Sumero BH, Klub ritmičke gimnastike "Bosna".

U okviru sajma predviđena je i realizacija projekta Udruženja ''Rin Family'' koji je napravilo Internet igricu ''Kultura življenja'' na teme bonton, ekologija, prva pomoć i korisni savjeti čiji je cilj borba protiv nasilnih videoigrica kako bi djeca kroz igru, zabavu i takmičenje usvojila znanja koja će im koristiti u životu.

Uz edukativne igre bit će organizirana i sportska takmičenja, a u okviru sajma bit će dodijeljene i nagrade pobjednicima međunarodnog festivala ''Iskra znanja''.

Sajam je otvorila pomoćnica ministra obrazovanja i nauke KS-a Sabaheta Zvizdić. Otvoren je do 12. juna od 10.00 do 19.00 sati, ulaznica košta jednu KM, a kolektivne posjete su besplatne.

Predstojećih sedam dana u Skenderiji bit će posvećeni djeci, s obzirom na to da se paralelno održava i Kid's Festival.