BiH
0

Otvoren prvi Institut sporta u BiH

FENA
Institut sporta, prvi ovakve vrste u BiH, otvoren je danas u prostorijama Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Istitut su pustili u rad ministar kuture i sporta KS-a Ivica Šarić i ministar obrazovanja i nauke KS-a Emir Turkušić.

Prema riječima direktora Instituta Sabahudina Dautbašića, centar planira da pruža usluge ne samo zainterisiranim iz BiH već i iz čitavog regiona.

"Svi su zadivljeni sadržajem, centar će usluge pružati svima. Što se tiče prijava i cjenovnika spremni smo za dogovor, posebno s ministarstvima BiH", rekao je Dautbašić.

U sklopu Instituta postoji "Centar za dijagnostiku u sportu" pa se mogu pružiti usluge testiranja i preveniranja povreda kod sportaša.

"Mjerimo snagu mišićnih grupa, tako da sportaši mogu lakše da planiraju svoje treninge i spriječe povrede. Moguće je da nas posjete iz svih krajeva Evrope na testiranju ili rehabilitaciji" istakao je doc. dr. na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Edvin Dervišević.

Projekt Instituta sporta iznosio je oko 212 hiljada KM, finansiranje je započeo Fakultet, a kasnije su pomogla i ministarstva.

Danas su na testiranju bili koršakaši reprezentacije BiH s kojima su radili uposlenici Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu u saradnji s kolegama s Ljubljanskog univerziteta.