BiH
15

Otvoren prvi centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Srbije

FENA
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) danas je u Trebinju u prostorijama Jedinice Granične policije BH organizirala svečanost povodom otvaranja Zajedničkog centra za policijsku saradnju između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Vinko Dumančić kazao je danas da će otvaranjem centra svi dosadašnji oblici saradnje policijskih agencija na polju granične sigurnosti dobiti novi oblik i biti dodatno unaprijeđeni.

"Zajednički centar osnivamo kako bismo još više ojačali međusobno povjerenje u suzbijanju svih vidova kriminaliteta. Unaprijedit ćemo međusobnu razmjenu informacija, ubrzati protok operativnih podataka i time stvoriti bolje uvjete za poduzimanje zajedničkih koordiniranih aktivnosti na povećanju sigurnosti zajedničkih granica", naglasio je Dumančić.

Izrazio je zadovoljstvo što je Zajednički centar smješten u Postrojbi Granične policije u Trebinju, jer smatra da će ova lokacija, pored geostrateškog položaja, doprinijeti učinkovitosti rada centra.

"U prvoj fazi, pored nas domaćina, u radu Centra će sudjelovati predstavnici graničnih policija Srbije i Crne Gore. Međutim, on je otvoren i za predstavnike drugih agencija za provođenje zakona, predstavnike carinskih tijela i službi za poslove sa strancima", naglasio je direktor Dumančić.

Zamjenica ambasadora Britanske ambasade u Sarajevu Christine McNeill je tokom svečanosti naglasila da Britanska ambasada prepoznaje potrebu za jačanjem regionalne saradnje kao ključnog faktora u osiguravanju najbolje učinkovitosti, dugoročne samoodrživosti i isplativosti intervencija.

Razvoj Centra policijske saradnje će unaprijediti razmjenu informacija između policijskih službenika BiH, Crne Gore i Srbije, kako bi se olakšalo pravovremeno poduzimanje odgovarajućih mjera na granicama, osobito u borbi protiv nelegalnih migracija, trgovine ljudima, krijumčarenja i drugih prekograničnih prestupa, koji ostaju kritična pitanja u regiji zapadnog Balkana. Ovo je prvi Centar ovakve vrste u regiji Zapadnog Balkana.

U tom kontekstu, ova inicijativa ne služi samo kako bi poboljšala kapacitete Ministarstva sigurnosti BiH, nego i partnerskih organizacija u susjednim državama, a dodatno i jačanje prekogranične saradnje i koordinacije.

Zajednički centar je uspostavljen u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za provedbu aktivnosti u Centru za policijsku saradnju" kojeg finansijski podržava Vlada Velike Britanije i Razvojni fond IOM-a.

Razvijan je na osnovu modela koji je široko rasprostranjen u zemljama članicama Evropske unije. Nakon zvaničnog otvaranja, Centar postaje operativan te će omogućiti agencijama za provođenje zakona bržu razmjenu informacija i pomoći bržim akcija, učinkovitijem sistemu za identifikaciju i borbu protiv prekograničnog kriminala u skladu sa šengenskim standardima stvarajući na taj način strukturu koja je praktični preduvjet u procesu integracije u EU.

Preko učešća u Zajedničkom Centru za policijsku saradnju, uključene zemlje će također poboljšati regionalnu saradnju pokazujući time svoju odlučnost da budu jedan korak bliže ispunjavanju uslova iz Poglavlja 23 EU pravne stečevine.

Službenici graničnih policija Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji će biti raspoređeni za rad u Centru su pohađali specijalizirani program obuke koji je pripremljen u bliskoj saradnji sa talijanskim Ministarstvom unutrašnjih poslova. Program obuke je obuhvatao i studijsku posjetu postojećem EU Centru za policijsku i carinsku saradnju u Tarvisio - Thorl-Maglernu i naprednu obuku u Trebinju.

Globalna ekonomska kriza kao i politička nestabilnost imaju značajan efekat na prirodu migracijskih tokova u regionu, što rezultira povećanim brojem nezakonitih migranata iz država van Jugoistočne Evrope koji prolaze i često bivaju uhvaćeni u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, ali i iz država regiona, a koji nastoje da uđu u neku zemlju članicu Evropske unije.

Bez jačanja postojeće regionalne saradnje i bez uvođenja novih mehanizama, granice Evropske unije u regiji Zapadnog Balkana mogle bi postati veoma porozna tačka ulaska, što bi stavilo dodatan teret na agencije koje se bave provođenjem zakona, istaknuto je danas.

BiH kao i Crna Gora i Srbija i cijeli region Jugoistočne Evrope su i dalje važna tranzitna ruta za nezakonite migrante kao i za nezakonito krijumčarenje robe, ljudi, droge, oružja i ukradenih automobila. Kapaciteti državnih agencija u Jugoistočnoj Evropi postoje, ali mogu biti dodatno ojačani kroz poboljšanu regionalnu saradnju i razmjenu podataka.

Svečanom otvaranju Centra prisustvovali su Vesko Vukadinović, pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore, Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije, Stefano Stucci, prvi sekretar i zamjenik italijanskog ambasadora u BiH, Gianluca Rocco, IOM subregionalni koordinator za Zapadni Balkan te drugi visoki zvaničnici iz BiH i regije.