|

Otvoren muzej "Stari most"

Otvoren muzej "Stari most"
0
F
FENA
24.7.2006. u 09:36
0
komentara
0

dijeljenja
Otvoren muzej "Stari most"
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sinoć je u Mostaru otvorio Muzej – Stari most čiju će stalnu postavku činiti vrijedni eksponati koji su pronađeni tokom arheoloških iskopavanja u vrijeme obnove Starog mosta.
Bešlić je u govoru podsjetio kako je prije tačno dvije godine uspješno završena obnova Starog mosta i povijesne jezgre grada.

"Kao kruna svega bio je 15. juli 2005. godine u Durbanu kada je ova Gradska uprava uz pomoć prijatelja iz zemlje i svijeta te naše diplomatije uspjela u historijskom projektu uvrštavanja Starog mosta na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture. Večeras, na dan druge godišnjice obnove simbola Mostara okupili smo se da svečano otvorimo i Muzej 'Stari most', kako bi smo zaštitili svoje kulturno blago koje predstavlja naš kulturni identitet", istaknuo je Bešlić.

Kroz Muzej pokazujemo i povijest razvoja grada, ali i naš odnos prema svojoj prošlosti, kulturi i sposobnosti da je sačuvamo i na pravi način prezentiramo svijetu. Ovim činom pokazali smo da smo toga svjesni te da je Grad Mostar spreman i sposoban ispunjavati ciljeve koje su pred njega stavio UNESCO-a, dodao je mostarski gradonačelnik.

Po njegovom mišljenju, s privrednog stanovišta važnost ovog Muzeja je ta što će se ubuduće kroz kulturni turizam u jednom uistinu autentičnom mjestu ponuditi vrijedne arheološke izloške i putem multimedijalne prezentacije povijest grada, prezentirati jedinstvenu rekonstrukciju Starog mosta, a kroz to osigurati i finansijsku korist.

Muzej je smješten u kuli Tara i proteže se podzemnim hodnicima arheološkog iskopa do Labirint bara, u staroj gradskoj jezgri, koja je od prošle godine pod zaštitom UNESCO-a, i čini jedinstven ugođaj koji će biti zanimljiv onima koji dođu posjetiti Mostar i Hercegovinu, ali i one koji žele upoznati kulturu i način života kroz protekla stoljeća.

Utemeljenje Muzeja "Stari most" potpomogao je talijanski projekt SEENET, zahvaljujući ssradnji grada Firence, regije Toscana, Ministarstva vanjskih poslova Italije, organizacije UCODEP koja je izdvojila 80,000 maraka i Grada Mostara koji je, također, izdvojio dio sredstava iz svoga proračuna za njegovu realizaciju.

Usporedo s otvaranjem Muzeja, predstavljena je i Galerija "Sava Naimarević", kolekcija slika koju je njegova kćer Ksenija godinama skupljala kao uspomenu na oca i koju je darovala Mostaru 1988. godine.

Galerija Sava Neimarević bit će smještena u "Njirića dućanu" uz Stari most.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.