Čuvanje historije od zaborava
0

Otvoren muzej 105. brigade u ''Maloj kuli'' na Grdonju

Sarajevo-x.com
Na Dan 105. motorizovane brigade - 18. februara 2011. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar kojom je obilježena 18. godišnjica od formiranja te slavne brigade Armije RBiH, čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini.

Svečana sjednica je održana u obnovljenom spomeničkom objektu ''Mala kula'' na Grdonju, kojoj su, uz rukovodstvo Općine, vijećnike i druge predstavnike parlamentarnih stranaka u Općini Centar, prisustvovali borci 105. i članove porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti.

Nakon što je Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar otvorio svečani skup, intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim braniteljima.

U svom obraćanju predsjedavajući Slaven Kovačević je, uz čestitke za Dan 105. brigade, naglasio da Općina Centar s ponosom obilježava taj dan i sa posebnim pijetetom čuva uspomenu na poginule branitelje i civilne žrtve. Pri tom je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar 1998. godine donijelo odluku da 18. februar proglasi Danom 105. motorizovane brigade - čije sjedište je bilo na području općine Centar, te da se taj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine i tako otrgne od zaborava.

Čestitkama se pridružio općinski načelnik Dževad Bećirević, dodavši da je današnje okupljanje prilika da se podsjetimo na ratni period i zahvalimo borcima svih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine na njihovoj žrtvi za našu slobodu.

"Naša je dužnost i obaveza da njegujemo uspomenu na poginule branitelje, da brinemo o njihovim porodicama, te da na dostojanstven način obilježavamo slavne dane odbrane domovine, kako bi se na taj način borili protiv zaborava i prenosili istinu o borbama mladim generacijama koje dolaze. Kao načelniku Općine Centar, drago mi je što je za vrijeme mog mandata obnovljen objekt ''Mala kula'', u okviru projekta uređenja budućeg spomen-parka 105. motorizovane brigade, na mjestu gdje su se vodile ključne bitke za odbranu Grada. Kada se završi izgradnja parka, tu će se okupljati naša djeca kojoj ćemo kazivati istinu o ratnim dešavanjima, kako bi i naredne generacije čuvale uspomenu na naše drage borce. Drago mi je i što Općina Centar ostvaruje jako dobru saradnju sa boračkim udruženjima koja će se, siguran sam, i u budućnosti nastaviti", rekao je Bećirević.

Svečanom skupu se obratio i Nedžad Ajnadžić, ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, dok su o nastanku i ratnom putu slavne brigade govorili njeni pripadnici Enver Krluč, ratni komandant i Zijad Škamo, nosilac ''Zlatnog ljiljana''. Pri tom su istakli da je od ratne 1993. kroz redove Brigade prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom".

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Amila Jeleč (OŠ "Musa Ćazim Ćatić"), Ena Husić (''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'') i Hamza Zijadić (OŠ ''Vladislav Skarić'') kojima je, uz čestitke, načelnik Bećirević uručio novčane nagrade Općine.

Po završetku svečane sjednice su Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Jasmin Gazija, predsjednik JOB "Unija veterana" Općine Centar - u ime Koordinacionog odbora boračkih udruženja Općine Centar, zvanično otvorili spomen-sobu 105. motorizovane brigade sa muzejskom postavkom u ''Maloj kuli''. Pri tome je Gazija kazao da je ovo najveći trenutak u historiji 105. brigade nakon rata.