{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren moderni centar za posjetioce Parlamenta FBiH

F
27.10.2011. u 15:42
0
2
Otvoren moderni centar za posjetioce Parlamenta FBiH
0
Otvoren moderni centar za posjetioce Parlamenta FBiH
U zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je svečano otvoren Centar za posjetioce Parlamenta i obilježeno instaliranje nove moderne računalne mreže (LAN).
To je sve urađeno uz podršku i saradnju USAID-ovog Projekta jačanja parlamenta u Bosni i Hercegovini.

Centar za posjetioce bit će kontaktna tačka u kojoj će pojedinci ili organizirane grupe građana moći saznati više o radu Federalnog parlamenta i razgovarati s poslanicima te izabranim predstavnicima.

Opremljen je savremenim kompjuterima, LCD ekranom za prezentacije, a na rasplaganju će biti i različite relevantne publikacije.

Zamišljeno je i da prostor, kad nema posjeta, bude na raspolaganju novinarima koji izvještavaju sa sjednica Parlamenta FBiH.

U okviru podrške USAID-ovog Projekta jačanja parlamenta u BiH, sekretari oba doma su formirali radnu grupu za izradu strategije razvoja informaciono-komunukacionih tehnologija Parlamenta FBiH. Strategija je završena, prihvaćena od Kolegija Doma naroda, u Predstavničkom domu će biti u novembru, a nakon toga se očekuje daljnja podrška navedenog USAID-ovog projekta, stručna i finansijska.

Na ceremoniji službenog otvorenja, direktor USAID-ovog ureda u BiH Allan Reed naglasio je značaj Centra u kontekstu povezivanja Parlamenta FBiH s građanima i dodao da se demokratija temelji na pravima građana da učestvuju u rukovođenju javnim poslovima.

"Ovaj novi centar za posjetioce će doprinijeti upravo transparentnosti i odgovornosti, odnosno pravu građana na informacije", riječi su USAID-ovog dužnosnika.

Zahvalnost USAID-u izrazili su Stanko Primorac, dopredsjedavajući Predstavničkog doma, te Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda.

Ideja za otvaranje Centra bazirana je na pozitivnim iskustvima Parlamentarne skupštine BiH, gdje je uspostava takvog prostora, na inicijativu USAID-ovog projekta, značajno doprinijela otvaranju parlamenta prema javnosti, saopćeno je iz Komisije za informiranje koja djeluje u federalnom Predstavničkom domu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: