{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren memorijalni centar “Pomoćni stadion Zetra”

F
3.5.2007. u 14:07
0
0
Otvoren memorijalni centar “Pomoćni stadion Zetra”
0
Otvoren memorijalni centar “Pomoćni stadion Zetra”
U sklopu planiranih aktivnosti u 2007., Fond Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) završio je izgradnju i uređenje Memorijalnog centra “Pomoćni stadion Zetra”.
Zvanično otvaranje ovog memorijalnog centra i spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima OSBiH upriličeno je danas uz prisustvo visokih zvaničnika iz javnog, kulturnog, vjerskog i političkog života BiH.

Premijer KS-a Samir Silajdžić je kazao da nijedna riječ ne može vratiti poginule, ali da je obaveza svih da nastave da se bore tamo gdje su oni stali, a to je borba za BiH.

“Ovo šehidsko mezarje je drugo po veličini mezarja kako u KS-u, tako i u BiH, gdje je ukopano više od 450 šehida i poginulih boraca”, kazao je direktor Fonda memorijala Ibrahim Hadžibajrić.

Na mezarju je urađen obelisk na kome su napisana imena svih poginulih boraca i šehida ukopanih na mezarju. Napravljen je i plato, a sve je rađeno u masivnom kamenu. Osim mimbera i ostalih sadržaja koji se nalaze uz plato urađena je kompletna infrastruktura, što se tiče i rasvjete i vodovodne mreže.

Radovi na ovom mini memorijalnom centru su počeli na jesen 2004. godine i trajali su više od dvije godine. Najveći dio troškova snosio je Kanton Sarajevo, a investicija je stajala oko 1.150.000 KM.

Fond memorijala će najesen krenuti i u izgradnju memorijalnog centra na Kovačima, čiji je završetak radova kompletnog memorijala planiran za 2010. godinu.

Otvaranju Memorijalnog centra “Pomoćni stadion Zetra” prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: