Potočari
0

Otvoren Međunarodni omladinski kamp

FENA
Mladi iz Španije, Njemačke, Italije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Alžira i Bosne i Hercegovine učestvuju u radu omladinskog kampa koji se u Potočarima kod Srebrenice organizuje već peti put.

Siromašnim stanovnicima ovog kraja, mladi su poklonili polovni namještaj, a starijim osobama pomoći će u obavljanju težih poslova. Ujedno, realizovaće se i nekoliko projekata na uređenju grada.

Međunarodni omladinski kamp „ Franco Bettoli - put ka novoj Evropi“, već peti put u Srebrenici priređuje organizacija Emaus. U narednih petnaestak dana, 120 omladinaca realizIrat će niz aktivnosti.

Koordinator Kampa Mirza Efendić izjavio je da mladi rade na projektima solidarne ekonomije, uzgoju industrijskih krastavaca, a sa Komunalnim preduzećem i Opštinom planirano je čiščenje šetališta prema Guberu i Srtarom gradu. Učesnici kampa očistili su i prostor oko Memorijalnog centra Potočari.

Mladi su došli ovdje da pomognu stanovnicima Srebrenice, da se druže i upoznaju.

„Ja sam došao ovdje da pomognem ljudima i da se upoznamo sa drugima i da živimo zajedno“, izjavio je Olivije Pajes, iz Francuske.

Andrija Erac iz Beograda kaže: „Ovdje sam kako bih proveo raspust na jedan koristan način i upotrebio svoju snagu na neuobičajen način tako što ću pomoći s druge strane Drine razvoju ove opštine koja je stradala u proteklom ratu“.

Učesnici kampa smješteni su u Osnovnoj školi, a u neposrednoj blizini grade dom pod nazivom Evropski centar za civilni servis kako bi imali vlastiti prostor i aktivnosti obavljali tokom cijele godine.