{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren međunarodni granični prijelaz Izačić

N
NINA
12.9.2005. u 23:29
0
0
Otvoren međunarodni granični prijelaz Izačić
0
Otvoren međunarodni granični prijelaz Izačić
Izačić kod Bihaća, prvi zajednički međunarodni granični prijelaz BiH i Republike Hrvatske, otvoren je u ponedjeljak, javio je dopisnik NINA-e.
Prijelaz su zajednički otvorili Ahmet Hadžipašić, premijer FBiH, Ivan Šuker, hrvatski ministar finansija, Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i Mladen Barišić, direktor Carina Hrvatske.

O značaju ovog objekta za proračun obje države govorili su premijer Hadžipašić, ministar Šuker, Dirk Reinnerman, direktor Ureda Svjetske banke u BiH koja je kreditirala izgradnju objekta vrijednog 12 miliona maraka sa 75 posto, a ostatak sredstava osigurala je FBiH.

Novi granični prijelaz ima 11 ulazno-izlaznih traka, 22 kontrolne kabine, objekte za carinsku službu i graničnu policiju, robni terminal s dvije zgrade i 27 parkirnih mjesta za kamione, dvije kolske vage, dvije dvorane za pregled vozila, vlastiti energetski blok te ostale prateće objekte.

Nositelj ugovora o izgradnji ovog prijelaza bila je kompanija SCT Ljubljana, glavni izvođač radova Energometal iz Cazina po projektu tvrtke ASKA d.o.o. Zenica. Nadzor je bio povjeren tvrki FINESA iz Cazina, a nadstrešnice je uradilo Metalno Zenica.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH najavljuju skorije puštanje u promet malogranični prijelaz Maljevac koji je izgradila Republika Hrvatska s istom metodom ''svi granični zaposlenici pod jednim krovom'', a uskoro se očekuje i puštanje u upotrebu i graničnog prijelaza Rača koji je planiran za 20. septembar, a potom slijede do kraja godine i prijelazi Kamensko kod Livna i Karakaj kod Zvornika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: