BiH
0

Otvoren likovni salon "Doboj 2012"

SRNA
Doboj
Doboj
Na Likovnom salonu "Doboj 2012", koji je otvoren večeras, predstavilo se osam dobojskih akademskih slikara i vajara sa 46 djela, rađenih tradicionalnim i savremenim slikarskim i vajarskim tehnikama.

Član Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi (IAC) i udruženja likovnih i primijenjenih umjetnosti Republike Srpske i BiH Drago Handanović rekao je da 14. dobojski likovni salon predstavlja presjek likovnog stvaralaštva, koji je odavno nadrastao okvire kulturne manifestacije od isključivog lokalnog značaja.

"Dominantnu cjelinu čine slikarska ostvarenja obogaćena novim vrijednostima realistike i hiperrealističke tendencije, te fotografije kao dokument konceptualnog pristupa aktivističkog karaktera", naglasio je Handanović na otvaranju izložbe u Umjetničkoj galeriji, podsjećajući da većina radova nosi tragove istraživanja i srodna estetska polazišta.

Na ovoj manifestaciji zajednički izlažu akademski slikari mlade generacije Bojana Stojaković, Sanja Katanič i Mladen Miljenović, srednje generacije Jadranko Durmić Rob, Branislav Bane Višt i Pavle Rističević, te starije generacije Savo Petković i Drago Handanović.

Svi oni su do sada ukupno organizovali 257 samostalnih izložbi i učestvovali na 196 kolektivnih izložbi u Srpskoj i u BiH, te na prostorima bivše Jugoslavije i inostranstvu.  

Likovni salon, čiji je organizator Centar za kulturu i obrazovanje u Doboju, biće otvoren do 16. aprila.  Umjetničkoj galeriji večeras je otvoren