Mostar
0

Otvoren laboratorij za kontrolu i ispravnost namirnica

FENA
Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto otvorila je danas Laboratorij za kontrolu i zdravstvenu ispravnost namirnica pri Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru.

Ukazujući na važnost projekta koji je prepoznala i dala mu potporu Vlada FBiH, predsjednica Borjana Krišto istaknula je značaj laboratorija s aspketa i potrošača i globalnoga pitanja da li je hrana koju jedemo na neki način briga ili zadovoljstvo. Izrazila je istodobno nadu da će novootvoreni laboratorij biti stručno, ekonomski i društveno opravdan.

Po riječima direktora Federalnog agromediteranskoga zavoda u Mostaru Marka Ivankovića, ovim laboratorijom odgovorilo se svim zahtjevima koje je pred Zavod postavila Vlada FBiH, ali i svim europskim standardima koji čekaju bh. gospodarstvenici prilikom izvoza svojih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlje u okruženju i inozemstvo.

Ovo je jedan od četiri laboratorija u BiH koji se nalaze u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu i Tuzli koji su ovlašteni da vrše kontrolu genetski modificiranih organizama (GMO) u proizvodima na tržištu BiH.

Po riječima direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Sejada Mačkića, agencija je u suradnji s državnim i entitetskim institucijama uradila sve da se bh. propisi, koji reguliraju tu oblast, usklade s propisima EU-a, a Vijeća ministara BiH donijelo je i pravilnik o uvijetima rada laboratorija.