Raskrsnica u Sarajevu
410

Otvoren kružni tok na Pofalićima, očekuje se znatno smanjenje gužvi

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na jednoj od najprometnijih rasksrnica u Sarajevu, na Pofalićima, danas je zvanično otvoren kružni tok, proslavljen Dan Općine Novo Sarajevo te ujedno i uručen poseban poklon gradonačelnika Abdulaha Skake za ovo naselje.

Novoizgrađeni kružni tok na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života u sarajevskom naselju Pofalići trebao bi poboljšati provoznost i funkcionalnost te raskrsnice i rasteretiti saobraćaj.

Okupljenima se obratio ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ističući zahvalnost svima koji su učestvovali u radovima na ovako važnom projektu. Osim toga, iskoristio je priliku da najavi još jedan projekat koji će uskoro pokrenuti u saradnji s Općinom Novo Sarajevo.

"Ubrzo krećemo sa izgradnjom podzemne garaže G3 kod Hitne pomoći. Naravno, ministarstvo saobraćaja će nastojati da kroz projekte pomogne lokalnim zajednicama da imamo bolju putnu konekciju za sve građane u KS", rekao je Kalem.

Direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo Selmir Kovač kazao je kako se nada da će u budućnosti biti još sličnih projekata.

"Sve što bude do Direkcije za ceste KS i Općine završavat ćemo onako kako smo završili i ovaj projekat. A to će biti, nadam se, prije roka, kao i ovaj. Najavljeno je da će ovaj biti završen za četiri i po mjeseca, a mi smo ga završili za dva i po mjeseca", kazao je Kovač.

Ovaj kružni tok veliki je preduvjet za buduće infrastrukturne projekte koji će općinska administracija, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo realizovati, najavio je predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

"Sa ovim kružnim tokom je stvoren preduvjet za jednu masovnu i veliku gradnju u području Novog Sarajeva", kazao je Gavrić.

Radovi na izgradnji ovog kružnog toka su počeli 19. februara ove godine

Dodao je kako je gradonačelnik Skaka na Dan Općine i uoči svetog mjeseca odlučio pokloniti ramazanski top, koji će biti stacioniran na brdu Hum. To je, kako je rekao, jedna od prvih faza revitalizacije brda Hum.