Lukavica kod Sarajeva
0

Otvoren Imigracioni centar za ilegalne migrante u BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bosna i Hercegovina ispunila je još jedan uvjet iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Naime, danas je u Lukavici (Istočno Sarajevo) zvanično otvoren Imigracioni centar za ilegalne migrante u BiH za čiju je izgradnju i opremanje Evropska unija (EU) osigurala oko 1,2 miliona eura.

Imigracioni centar, kapaciteta 80 osoba, službeno su otvorili šef Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, i vršilac dužnosti ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Kako je istaknuo ambasador Kourkoulas, BiH je ostvarila značajan napredak na planu imigracija i azila, uključujući usvajanje neophodnih zakona i stvaranje infrastrukturnih pretpostavki za efikasno djelovanje u toj oblasti.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, Kourkoulas je podsjetio da BiH uspješno izvršava obaveze iz Sporazuma o readmisiji s EU te da je od 30. septembra u funkciji i informacioni sistem za imigracije.

Naglasio je odlučnost EC-a da i nadalje podržava projekte u oblasti imigracija i azila u čemu je prisutna od 2003. U aktivnosti u sklopu sektora imigracije i azila EU je dosad uložila oko sedam miliona eura, a što je rezultiralo upostavom Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH i drugim značajnim koracima, uključujući i otvaranje spomenutog centra.

Sudionike svečanosti pozdravili su v.d. ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić, potcrtavajući značaj ulaganja u sektor imigracija i azila i riješenost BiH da ispuni sve uvjete koje podrazumijeva proces liberalizacije viznog režima za bh. građane.

Po njihovim riječima, otvaranjem Imigracionog centra zaokružene su pretpostavke za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi te ostvaren puni kapacitet za upravljanje migracijama u BiH.

Inače, prvi prijemni centar za ilegalne migrante zatvorenog tipa omogućit će djelotvorno procesuiranje osoba koje su državljani trećih zemalja, a nalaze se ilegalno u BiH.

Imigracioni centar ujedno osigurava uvjete za zadržavanje u pritvoru spomenute kategorije stranih državljana u skladu s međunarodnim i evropskim standardima.

Centar upošljava 71 djelatnika koji su zaduženi za osiguranje odgovarajućih uvjeta za boravak osoba za koje se utvrdi da ilegalno borave u BiH, ili su u sukobu sa zakonom, odnosno koji u našoj zemlji borave po osnovu readmisije iz trećih zemalja.

Osoblje Centra educirano je za organiziranje socijalnog života stranaca smještenih u tu ustanovu, kao i za pružanje zdravstvene zaštite i drugih usluga.

Svečanom otvaranju Centra, osim dužnosnika agencija za provedbu zakona u BiH, prisustvovali su predstavnici OHR-a, EUPM-a, ICITAP-a i UNHCR-a.