{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren glavni pretres protiv Zijada Kurtovića, optuženog za ratne zločine

F
27.8.2007. u 17:05
0
0
Otvoren glavni pretres protiv Zijada Kurtovića, optuženog za ratne zločine
0
Otvoren glavni pretres protiv Zijada Kurtovića, optuženog za ratne zločine
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Zijadu Kurtoviću, optuženom za ratni zločin protiv civila, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i povrede zakona ili običaja rata, a u vezi s ratnim dešavanjima na području općine Mostar tokom sukoba HVO-a i Armije BiH 1993. godine.
Optužnica Kurtovića tereti da je u drugoj polovini 1993. godine, u mjestu Donja Drežnica, općina Mostar, u svojstvu komandanta voda Vojne policije Samostalnog bataljona Drežnica 4. Korpusa Armije BiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija - Konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i Konvencije o zaštiti civila tokom rata.

Među ostalim, u optužnom aktu se navodi kako je optuženi Kurtović tokom oktobra 1993. godine, u više navrata, sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih civila i ratnih zarobljenika, hrvatske nacionalnosti u rimokatoličkoj crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici.

Zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Vesna Tančica ustvrdila je u uvodnoj riječi kako će Tužiteljstvo tokom dokaznog postupka dokazati inkriminacije sadržane u optužnici.

Kazala je kako će svjedoci svojim iskazima potvrditi tužbene navode koji se odnose na nečovječno postupanje prema skupini od dvadeset civila i ratnih zarobljenika zatočenih u spomenutom vjerskom objektu.

Branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin zadržao je pravo da izlaganje uvodnih riječi prolongira, uz opasku kako to čini "zbog nepreciznosti tužbenih navoda".

Nastavak glavnog pretresa u ovom slučaju zakazan je za 30. august.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: