{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren glavni pretres protiv Zijada Kurtovića, optuženog za ratne zločine

F
27.8.2007. u 17:05
0
0
Otvoren glavni pretres protiv Zijada Kurtovića, optuženog za ratne zločine
0
Otvoren glavni pretres protiv Zijada Kurtovića, optuženog za ratne zločine
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Zijadu Kurtoviću, optuženom za ratni zločin protiv civila, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i povrede zakona ili običaja rata, a u vezi s ratnim dešavanjima na području općine Mostar tokom sukoba HVO-a i Armije BiH 1993. godine.
Optužnica Kurtovića tereti da je u drugoj polovini 1993. godine, u mjestu Donja Drežnica, općina Mostar, u svojstvu komandanta voda Vojne policije Samostalnog bataljona Drežnica 4. Korpusa Armije BiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija - Konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i Konvencije o zaštiti civila tokom rata.

Među ostalim, u optužnom aktu se navodi kako je optuženi Kurtović tokom oktobra 1993. godine, u više navrata, sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih civila i ratnih zarobljenika, hrvatske nacionalnosti u rimokatoličkoj crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici.

Zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Vesna Tančica ustvrdila je u uvodnoj riječi kako će Tužiteljstvo tokom dokaznog postupka dokazati inkriminacije sadržane u optužnici.

Kazala je kako će svjedoci svojim iskazima potvrditi tužbene navode koji se odnose na nečovječno postupanje prema skupini od dvadeset civila i ratnih zarobljenika zatočenih u spomenutom vjerskom objektu.

Branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin zadržao je pravo da izlaganje uvodnih riječi prolongira, uz opasku kako to čini "zbog nepreciznosti tužbenih navoda".

Nastavak glavnog pretresa u ovom slučaju zakazan je za 30. august.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: