BiH
0

Otvoren glavni pretres protiv Idhana Sipića optuženog za ratni zločin

FENA
Čitanjem optužnice i otvaranjem dokaznog postupka saslušanjem svjedoka Midhata Ćoralića i Zijada Hodžića danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Idhanu Sipiću (1967.), optuženom za ratni zločin protiv civila.

Prema navodima optužnice, podignute 23. novembra, a potvrđene 10. decembra, Idhan Sipić, bivši pripadnik Izviđačko-diverzantske čete u sastavu Petog korpusa Armije RBiH odgovoran je za ubistvo jedne žene srpske nacionalnosti počinjeno u septembru 1995. godine na lokalitetu Korjenovo brdo, općina Ključ.

Zastupnik optužbe u ovom predmetu, tužitelj Milorad Barašin naveo je da je optuženi u svojstvu pripadnika spomenute jedinice sudjelovao u vojnoj operaciji "Sana '95." postupajući suprotno pravilima međunarodnog prava, Četvrte ženevske konvencije i njenih dopunskih protokola o zaštiti civila tokom ratnih sukoba.

Barašin je u uvodnoj riječi izrazio uvjerenje da će izvođenjem dokaza potvrditi tužbene navode, odnosno obilježja krivičnog djela za koje se Sipić tereti.

Svjedok Midhat Ćoralić, koji je kratko komandovao Izviđačko-diverzantskom četom, a čiji je pripadnik bio optuženi Sipić, kazao je da je za zločin naveden u optužnici saznao tek kada su ga nadležni organi pozvali na razgovor.

Kazao je, također, da je naredba pretpostavljene komande bila da se civili tokom borbenih djelovanja ne diraju, te da ga niko od potčinjenih nije obavijestio u vezi s dešavanjima na Korjenovom brdu.

Svjedok je naveo da se slabo sjeća optuženog, ne precizirajući u kojim okolnostima ga je susreo.

Ni svjedok Zijad Hodžić koji je, također, bio na dužnosti komandira spomenute Izviđačko-diverzantske čete, nikada ranije nije čuo za zločin iz optužnoga akta.

Prema njegovim riječima, o inkriminacijama za koje se tereti Sipić čuo je iz medijskih izvještaja.

Ostatak Hodžićevog svjedočenja odnosio se na identitet osoba s kojima se optuženi Sipić družio.

Zapisnici o saslušanju spomenutih svjedoka uloženi su u sudski spis.

Početak ročišta protekao je u pokušaju aktueliziranja sporazuma o priznanju krivnje između Tužiteljstva i optuženog Sipića.

S obzirom na to da je zahtjev odbrane bio širi od "ustupka" na koji je pristao tužitelj, a što se ogledalo u izmjeni dijela činjeničnog opisa, pokušaj postizanja sporazuma o priznanju krivnje ponovno je završio neuspješno.

Inače, optuženi je 23. novembra prošle godine potpisao sporazum o priznanju krivnje kojim je bila predviđena zatvorska kazna u rasponu od 6 do 10 godina, ali ga Sud na ročištu od 17. decembra nije prihvatio, jer je optuženi negirao dio navoda činjeničnog opisa.

U skladu s novonastalim okolnostima, Sudsko vijeće kojem predsjedava sutkinja Minka Kreho odlučilo je da pristupi otvaranju glavnog pretresa u ovom predmetu.