{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren etno muzej u Šabićima

F
13.10.2008. u 16:54
0
1
Otvoren etno muzej u Šabićima
0
Otvoren etno muzej u Šabićima
Master plan razvoja ruralnog ekoturizma u zaleđu olimpijske planine Bjelašnica prezentiran je danas u Šabićima na Bjelašnici.
Master plan je urađen na inicijativu i uz finansijsku podršku Sarajevske razvoje agencije SERDA, kojoj su se pridružili Ministarstvo privrede KS-a i Općina Trnovo.

Zvanično je otvoren i objekt Etno muzeja u Šabićima.

Objekt Etno muzeja rekonstruirala je Fondacija lokalne demokratije i Funacion Lleida Solidaria uz pomoć donatora, Agencije za međunarodnu saradnju vlade Katalonije i Agencije za međunarodnu saradnju vlade Kraljevine Španije.

U objektu je u budućnosti predviđena stalna izložbena postavka flore i faune te kulturno-historijskog naslijeđa bjelašničkog kraja, prodavnica suvenira i organske hrane, infopunkt uz prihvat i informiranje gostiju i kancelarijom MZ Šabići.

Rekonstrukcija objekta je koštala 180.000 KM, a buduća postavka će zahtijevati još 30.000 KM, kazala je projekt menadžerica Fondacije lokalne demokratije Amra Hadžić.

Etno muzej je samo jedna od aktivnosti koji realizuje Fondacija lokalne demokratije u okviru razvojnog programa koji implementira na ovom području od 2006. pod nazivom "Razvoj ruralnog ekoturizma u Šabićima i na Bjelašnici".

Namjera je da se u sljedećoj fazi počne graditi infrastruktura etno sela Ledići, gdje će biti prvi objekti smještajnog kapaciteta za prihvat gostiju (četiri objekta) i jedan centralni objekt koji bi imao ulogu recepcije, suvenirnice, malog etno restorana i prostora za iznajmljivanje bicikla, skijaške opreme i sl.

Za tri-četiri dana bit će otvoren tender za odabir izvođača i na lokaciju porušenih objekata koji su postojali u selu Ledići, a koji su devastirani ratom, rekonstruirat ćemo prve objekte etno sela, kazala je Hadžić.

Glavni cilj projekta "Razvoj ruralnog ekoturizma u Šabićima i na Bjelašnici" jest razvoj i plasman ponude novog turističkog proizvoda-ruralnog ekoturizma, zasnovanog na lokalnim prirodnim resursima, kulturno historijskom naslijeđu, bogatoj gastronomskoj ponudi i ljudskim potencijalima sela Šabići i ostalih sela Bjelašnice, uz punu primjenu ekoloških standarda za očuvanje životne okoline.

Projekt predviđa organiziranje i uključivanje seoskih domaćinstava u proizvodnju i certificiranje proizvodnje organske hrane, proizvodnju turističkih suvenira, osposobljavanje mladih za pružanje usluga turističkih vodiča.

Posebno će se poboljšati položaj žena na Bjelašnici kroz njihovo educiranje i uključivanje u turističku ponudu proizvoda u segmentu pripremanja tradicionalne hrane, prihvata gostiju u svojim rekonstruiranim kućama i izradom tradicionalnih rukotvorina u savremenom dizajnu.

Direktorica Kancelarije za internacionalnu saradnju španske vlade za Balkan Cristina Gutierrez Hernandez je naglasila da je ovaj projekt izvanredan i da bi se ovakav model razvoja turizma trebao primijeniti na čitavu BiH, jer je BiH poznata po svojim prirodnim ljepotama.

Na području MZ Šabići ima oko 150 domaćinstava koji tu stalno žive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: