BiH
0

Otvoren edukativni modul za novinare

FENA
"Vrijednosti evropskih integracija za region jugoistočne Evrope - kultura se ne nasljeđuje, kultura se osvaja" naziv je edukativnog modula za novinare čiji je rad počeo danas u Sarajevu u organizaciji Media plan instituta i Medijske inicijative.

Riječ je dvosedmičnom skupu u čijem će radu učestvovati 13 novinara iz BiH, Srbije i Kosova. Cilj je upoznati ih sa nastajanjem ideje o ujedinjenoj Evropi, trenutnim procesima u Evropskoj uniji te njenom odnosu prema zapadnom Balkanu.

Novinari će se informirati i o aktuelnom trenutku BiH u kontekstu jačanja društvenih potencijala i usklađivanja legislativnih standarda sa zahtjevima EU, te njegovanju kulturnih specifičnosti i obrazovanja kao važnih dimenzija evropskog razvoja.

Prvi radni dan modula predavanjem posvećenom organizaciji Evropske unije i njenim specifičnostima otvorila je francuska ambasadorica u BiH Maryse Berniau.

Učesnike je upoznala sa institucionalnom strukturom Evropske unije, naglasivši da Francuska predsjedava Unijom do kraja godine, kada će je naslijediti Češka te Švedska.

Istaknula je da zemlja koja predsjedava definira pitanja koja će u svom "mandatu" tretirati kao prioritetna. Tako je Francuska odabrala četiri prioriteta – energetsku politiku na nivou Evrope, koja uključuje pitanja cijena energenata, ekologije i klime, zatim zajedničku poljoprivrednu politiku, imigraciju te obezbjeđenje vojnih snaga Evrope, kao globalnog aktera u svjetskoj politici.

Među važne geografske prioritete Francuske svakako spada i zapadni Balkan, čija je evropska perspektiva potvrđena na niz samita.

Berniau podvlači da je za članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU prethodno potrebno osigurati ratifikaciju Lisabonskog sporazuma, koji precizira određene nadležnosti evropskih institucija. Do danas ga je ratificiralo više od 20 zemalja EU.

Podsjetila je da su zemlje zapadnog Balkana ili zemlje regije potpisale sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, ali je svaka zemlja na različitom stadiju pregovora.

"Svakoj će zemlji u odnosu na zasluge biti dozvoljen ulazak u EU. Unija mora procijeniti da zemlja ima kapacitet započeti poglavlje o pridruživanju. Ipak, sve isključivo zavisi od date zemlje i njenog truda", mišljenja je francuska ambasadorica.

Modul će trajati do 17. oktobra, a učesnici će u njegovom drugom dijelu proizvesti i kolažnu emisiju sa serijalom priloga.